KRAJ HOTELA PORIN

IZBJEGLICE IZ SIRIJE U DUGAVAMA, NEKI SPAVAJU PO PARKOVIMA 'Ovdje nije dobro i ne želim ostati'

Zagreb, 170915. Hotel Porin.Ispred hotela Porin doslo je do incidenta u kojem je napadnut kamerman jedne televizije.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

U hotel Porin u Dugavama jutros su iz Tovarnika stigle izbjeglice, uglavnom žene i djeca.

Među njima je i Javad Nordin (26) iz Sirije koji se pješke iz Turske uputio prema Njemačkoj gdje mu živi glavnina rodbine, piše zagrebinfo.hr.

– Hrvatska nije dobra za tražitelje azila. Ovdje nije dobro i ne želim ostati. Ja želim u Njemačku i nadam se da ću tamo stići za mjesec – dva – govori Nordin ističući kako mu je otac umro, a majka poginula. Od najbliže obitelji ima još mlađeg brata kojega je ostavio u Turskoj.

Prema Njemačkoj želi i Sirjac Fahde Hayte (34). I on je do Hrvatske stigao pješice. I kaže ne zaustavlja se, iako je kod nas lijepo.

– Stigao sam sada u Zagreb. Prespavao sam u parku i ništa nisam jeo. U Srbiji su me tukli, imam i masnice po sebi. Nemam nikoga od obitelji i želim samo pobjećii iz rata – priča Hayte.

Zeljko Puhovski / CROPIX / COPYRIGHTED
Zagreb, 170915.Vlak s izbjeglicama u ranim jutarnjim satima stigao je u na ranzirni kolodvor. Izbjeglice su zatim autobusima odvezene u Hotel Porin.Na fotografiji: izbjeglice pred Hotelom Porin. Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Foto: Željko Puhovski / CORPIX

Dio izbjeglica koji su stigli u Zagreb odbijaju ponuđeni smještaj, nego spavaju u parku u Dugavama.

– Nije u redu da pustimo ovoliki broj izbjeglica u našu državu. Trebamo čim prije zatvoriti granicu i napraviti sve kao i Mađarska. Ni Hrvati nemaju posla, nemamo temeljnu egzistenciju, a sada ćemo imati za zbrinjavanje na tisuće izbjeglica koje drugi u Europi ne žele – komentirao je Dominik Biškupić aktualnu situaciju.

Sasvim suprotno mišljenje ima Branko Lucić. Drži da trebamo biti humani i otvoriti Hrvatsku za izbjeglice i pomoći im.

– Ja se ne bojim izbjeglica i mislim da ih trebamo pustiti. No ne na ovaj način kako to sada radimo jer to nije dobro, ali ne moramo stavljati ni zidove. Trebamo ih primiti prema svojim mogućnostima i to je to – ocjenjuje Branko Lucić uočavajući kako je znakovito da dolaze većinom mladi muškarci te u tek slabijem postotku žene i djeca.

– No, ne vidim ih kao teroriste, možda ima nekih među njima, ali ja se osjećam sigurno – kazao je Branko Lucić za zagrebinfo.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:00