OPĆINSKA POBUNA

Šef Andrijaševaca zaustavio gradnju izbjegličkog naselja

Migrants walk down a railroad towards Hungary near the northern Serbian town of Horgos on August 28, 2015. As Hungary scrambles to ramp up defences on its border with Serbia, refugees continued to surge into the country in record numbers, police figures confirmed. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC/AFP / AFP

U potrazi za lokacijom za smještaj izbjeglica Državna uprava za zaštitu i spašavanje sjetila se nekadašnjeg izbjegličkog naselja Blace u Andrijaševcima kraj Vinkovaca.

U srijedu su pregledavali teren, a jučer ujutro traktori Hrvatskih šuma počeli su krčiti teren, dovezeni su šatori, kemijski WC-i, kreveti, radnici Hrvatske elektroprivrede došli su spojiti struju.

Podvodni prostor

No, o svojoj namjeri uopće nisu obavijestili općinskog načelnika Damira Dekanića.

“Kad sam vidio te ljude, pitao sam ih što rade, a oni su mi rekli: ‘Izbjegličko naselje’. Bio sam potpuno šokiran. Nemamo ništa protiv izbjeglica i želimo im pomoći, ali valjda bi prije netko trebao obavijestiti lokalnu vlast o tome. Zvao sam i policiju da reagira. Pa ne može se to tako raditi”, rekao nam je jučer Dekanić.

“Oni uopće nisu znali da je to podvodni prostor koji nakon dvije kiše bude potpuno potopljen. Osim toga, tu je 250 kanalizacijskih otvora bez poklopaca zaraslih u travu u koje bi svako malo netko pao. I tu su oni mislili postaviti šatore”, rezignirano je pojasnio Dekanić i zaključio kako to najbolje pokazuje da Vlada zapravo uopće nije imala plan za zbrinjavanje izbjeglica.

Prostor bivšeg izbjegličkog naselja veličine je 10 hektara, a očišćeno je oko 20 posto, ostali dio služi kao ilegalno smetlište i zarastao je u korov.

Kako ravnatelj DUZS-a nije odustajao od plana, Dekanić je preko internetske stranice Općine svoje sugrađane obavijestio da se bez ikakve suradnje ili službenog kontakta s predstavnicima Općine na prostoru bivšeg prognaničkog naselja priprema prostor za prihvat 1200 izbjeglica.

“Zbog ozbiljnosti situacije i nepostojanja komunikacije između predstavnika Općine i organizatora smještaja, pozivamo mještane na oprez i primjereno ponašanje”, piše na kraju ove obavijesti.

Ostojićev poziv

Dekanić nam je rekao kako se na kraju ipak odustalo od tog plana. Jučer ga je nazvao ministar Ranko Ostojić i priopćio mu da se kamp neće graditi.

Kako neslužbeno doznajemo, plan ravnatelja DUZS-a zgrozio je i neke visoke časnike Hrvatske vojske koji su nakon posjeta lokaciji odmah zatražili da se odustane od te ideje te su predložili da se izbjeglice smjesti u bivše vojarne, što je na kraju i prihvaćeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:11