NAŠTETIO UGLEDU

BIVŠI RAVNATELJ TUŽI BOLNICU SISAK ZBOG OTKAZA Dr. Damir Pahić ostao je bez kirurškog mjesta jer je posao u bolnici namjestio sinovoj tvrtki

Liječnik od suda traži da ga vrate na posao jer tvrdi da presuda nije ni u kakvoj vezi s njegovim radom kirurga
 Miroslav Kiš/CROPIX

U studenom prošle godine dr. Damir Pahić, bivši ravnatelj i sanacijski upravitelj sisačke bolnice dobio je otkaz i to dva mjeseca nakon što je podnio ostavku na mjesto sanacijskog upravitelja. Ostavku je podnio zbog počinjenja kaznenog djelo zloporabe ovlasti, zbog kojeg je pravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro. Ta je presuda, odnosno nanošenje štete ugledu bolnice, bila je razlog otkaza ugovora o radu ovom uglednom kirurgu. Prošlog tjedna na Općinskom sudu u Sisku počeo je sudski proces, jer je dr. Pahić tužio bolnicu i traži vraćanje na posao.

Iako je sutkinja Sanda Navara Sladović isključila javnost, odnosno odbila je dati dopuštenje novinarima da prate ovu raspravu, doznajemo kako dr. Pahić na sudu nije osporio postojanje presude, prema kojoj je osuđen, ali je ustvrdio da ona nije ni u kakvoj vezi s njegovim radom liječnika kirurga, na kojem je radnom mjestu radio kada je dobio otkaz. On je kazneno djelo počinio kao ravnatelj. Također je tvrdio kako bolnica nije pretrpjela štetu od kaznenog djela zbog kojeg je osuđen.

Kao što smo već pisali dr. Pahić je osuđen jer je kao ravnatelj bolnice u Sisku poslove razvoja i održavanja bolničkog računalnog sustava dodijeli tvrtki DM-soft, čiji je vlasnik njegov sin, kojemu je omogućio zaradu od 663.493 kune. Ove je poslove sklopio izravno sa sinovom tvrtkom, bez javne nabave, zbog čega je na zagrebačkom kaznenom sudu pravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora. Kazna je, jer se Pahić nagodio s DORH-om, zamijenjena radom za opće dobro.

Dr. Miroslav Duboveč, sanacijski upravitelj bolnice, ističe kako je bolnica pretrpjela štetu, jer nije provedena javna nabava, te da je dr. Pahić itekako nanio štetu ugledu bolnice svojom zloporabom položaja i presudom. Istaknuo je da su članovi Radničkog vijeća i sindikati u bolnici dali suglasnost za otkaz bivšem ravnatelju, što više, da su pojedini ugledni liječnici bolnice tražili da se Pahiću uruči otkaz zbog štete koju je nanio bolnici, ali i zbog primjene pravilnika bolnice o raskidu ugovora o radu s pravomoćno osuđenim djelatnicima, koji je usvojen u vrijeme dok je dr. Pahić bio ravnatelj i na temelju kojeg je nekoliko djelatnika bolnice dobilo otkaz zbog počinjenja mnogo blažih kaznenih djela od Pahićevog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:57