UNUTARSTRANAČKI IZBORI

MNOGI U HDZ-u ZAČUĐENI JER IZBORNI PROCES JOŠ NIJE ZAPOČEO 'Priča se da će vodstvo pokušati izbjeći izbor predsjednika po načelu jedan član-jedan glas'

Bit će to prvi izbor po načelu, jedan član, jedan glas, a raspisat će se u ožujku
 Srđan Vrančić/EPH

Opći sabor HDZ-a, na kojem bi se predsjednik stranke prvi put trebao birati po načelu jedan član-jedan glas, bit će održan u svibnju ili najkasnije u lipnju. Tako tvrdi izvor iz vodstva HDZ-a, dodajući da neće biti značajnijih odgoda. Naime, Radio 101 objavio je informaciju da bi se izbori mogli odgoditi za rujan.

- Unutarstrančki izbori bit će raspisani u drugoj polovici ožujka i sve će se obaviti u skladu sa Statutom stranke. Možda, umjesto do kraja svibnja, Sabor održimo u lipnju zbog rokova - rekao je jedan član Predsjedništva stranke. No, čak i kašnjenje od nekoliko dana znači kršenje Statuta jer se prema njemu Sabor stranke održava svake četiri godine, odnosno trebao bi se održati do 20. svibnja.

Otvorena pitanja

Inače, odluku o unutarstranačkim izborima donosi Predsjedništvo stranke, a trebaju je usvojiti Središnji odbor i Nacionalno vijeće. Do sada takva odluka nije donesena, a na Središnjem odboru, doznajemo, još nije održana ni rasprava o rezultatima proteklih parlamentarnih izbora, što je također obaveza. Oko HDZ-ovih unutarstranačkih izbora još je mnogo otvorenih pitanja, no očito je da kasne.

Naime, ranije se odluka o izborima u HDZ-u, ističu neki članovi, donosila već u siječnju, a početkom veljače počeo bi izborni proces, i to od temeljnih ogranaka, preko općinskih, gradskih do županijskih, što bi obično trajalo do kraja travnja. Do tada bi bili poznati i izaslanici za Sabor stranke na kojem bi se birali članovi Predsjedništva, potpredsjednici, zamjenik te predsjednik HDZ-a. I predstojeći izbori bit će provedeni na sličan način, s tom razlikom da bi se ovaj put predsjednika trebalo birati po načelu jedan član-jedan glas.

Gdje je dokument

Takav izbor predsjednika, podsjetimo, uvršten je u Statut na zadnjem stranačkom saboru na prijedlog bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor i njenog Predsjedništva.

Upravo zbog novog načina izbora predsjednika koji je kompliciraniji i zahtijeva više vremena, u HDZ-u su mnogi začuđeni zašto izborni proces već nije počeo.

- Za cijeli taj postupak trebao bi postojati i neki dokument. Mi još ne znamo na koji će se točno način odvijati izbor predsjednika stranke. To je zahtjevan posao, sličan kao na parlamentarnim izborima, dakle trebalo bi osigurati kutije za listiće, odrediti biračka mjesta i komisije, promatrače, znati neke rokove... A mi ne znamo ništa - kaže izvor iz stranke. Dodaje kako su, zbog odugovlačenja raspisivanja izbora, u stranci sve glasnije priče da će vodstvo HDZ-a pokušati izbjeći izbor predsjednika po načelu jedan član-jedan glas.

- Mislim da će sada vrh stranke ili pokušati taj izbor odgoditi uz obrazloženje da nije ažuriran popis članova, te da nemamo dovoljno vremena da provedemo izbore po načelu jedan član-jedan glas ili će se ići na to da Karamarko ne dobije niti jednog ozbiljnog protukandidata - predviđaju neki HDZ-ovci i dodaju da je stvarni razlog izbjegavanja takvog izbora taj što se Karamarko plaši jer nema veliku potporu na terenu.

Motivi glasanja

- Velik dio članova, čak njih 60 do 70 posto, na izborima je glasao za HDZ ne zbog Karamarka, nego zbog stranke - kažu izvori dobro upućeni u zbivanja u stranci. Ističu i kako ljudi bliski Karamarku, na terenu i na stranačkim obljetnicama, nagovaraju ljude da se ne kandidiraju, te ih uvjeravaju da bi najbolje bilo da Karamarko bude jedini kandidat.

- Govore da je to sve u ime potpore Vladi te da ne bi bilo dobro da se u ovakvom trenutku ide protiv prvog potpredsjednika Vlade - tvrdi naš izvor.

Podsjetimo da je Karamarko pogazio obećanje dano u izbornoj noći kada je izabran za predsjednika HDZ-a. Tada je, naime, obećao članovima da će izbore po načelu jedan član-jedan glas održati za godinu dana. No, unatoč tomu što su mu nekadašnji zamjenik Drago Prgomet, ali i još neki istaknuti članovi HDZ-a više puta spočitavali da nije održao obećanje, Karamarko se tada oglušio na sve njihove primjedbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 13:24