TENZIJE U KOALICIJI

MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA 'BOCNUO' KARAMARKA 'Njegova izjava malo je izašla iz korektnog profesionalnog odnosa'

 Bruno Konjević / Hanza Media

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u utorak je posjetio Pakrac, gdje je obilježena 25. obljetnica početka Domovinskog rata i prvog oružanog sukoba u Hrvatskoj 1991. godine.

- Trebamo upamtiti da je 25 godina prošlo od prvog oružanog sukoba u Hrvatskoj, od prvog suprotstavljanja i sukoba naše policije s nekakvim nesretnicima, ja ću se tako izraziti - rekao je Orepić, a piše dnevnik.hr.

Upitan o izbjegličkoj krizi i mogućnosti otvaranja Balkanske rute preko BiH te vraćanja 500 izbjeglica u Srbiju, ministar je istaknuo da ne vjeruje u rutu preko BiH te pohvalio suradnju između Hrvatske, Srbije i Slovenije:

- U ovom trenutku stvarno nema osnove za razmišljati o toj ruti preko BiH. Nisam sklon nagađanjima. Što se tiče vraćanja izbjeglica, doista dobro surađujemo, mi, Slovenci i Srbi, tako da je to vjerojatno neka tekuća dnevna koordinacija. Uistinu je dobra suradnja - kazao je Orepić za dnevnik.hr.

O mogućnosti slanja vojske na granicu rekao je:

- Mi ćemo najvjerojatnije napraviti tu mogućnost, ali oslanjamo se potpuno na policijske snage. Napravili su to Slovenci, napravili su to Srbi tako da ćemo mi na neki način i taj potencijal povećati, ali to je samo u smislu pripravnosti.

Komentirao je i izjavu Tomislava Karamarka oko nekih djelatnika MUP-a "koji su bili i s one strane zakona":

- Ta je izjava malo izašla iz korektnog političkog i profesionalnog odnosa, ali evo, pozivam sve političke djelatnike da izađu iz zone konflikta, u jednu zonu kompetencije i političkog natjecanja - rekao je Orepić.

Nije jasno dao do znanja hoće li zbog eventualnog pritiska odstupiti:

- Ja sam ministar unutarnjih poslova, ako to ne budem, naravno da moram ići. Ne radi se o sukobu, vjerojatno moramo puno više razgovarati operativnije u našim sobama, pa kad izađemo, da izađemo s konkretnim stavovima. kaže Orepić.

Na pitanje hoće li biti smjena, Orepić je rekao da je već ranije najavio postepenu prilagodbu rada MUP-a u jasno mjerljivom sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 01:36