RAD U ARAPSKOM SVIJETU

ISPOVIJEST SLAVONCA KOJI JE RADIO S OTETIM I UBIJENIM SALOPEKOM 'Nema tog novca zbog kojeg bih se vratio u Egipat'

 Facebook / CC

Nakon što se 22. srpnja 2015. godine dogodila otmica hrvatskog državljanina na radu u Egiptu za francusku multinacionalnu kompanju CGG - Vrpoljčanina Tomislava Salopeka (31), koji je potom pao u ruke ISIL-a, teško je doći do podataka ima li nakon tog slučaja još naših radnika u arapskim zemljama, piše Glas Slavonije .

- Iz sigurnosnih razloga, hrvatske tvrtke ne iznose javno informacije o svojim djelatnicima u kriznim područjima, niti imaju obvezu iznošenja informacija o svojim radnicima prilikom poslovanja u inozemstvu. Iako je Bliski istok u proteklim godinama potresen različitim negativno konotiranim događajima, u većini arapskih zemalja sigurnosna situacija i dalje je zadovoljavajuća. Stoga se suradnja Hrvatske s arapskim zemljama i dalje nastavlja, ponajprije u pogledu robne razmjene - poručuju iz Hrvatske gospodarske komore.

Sirija, Libija, Egipat, Maroko, Saudijska Arabija, Kurdistan..., zemlje su u kojima su godinama svoj kruh zarađivali brojni radnici iz Hrvatske. Sukobi tijekom Arapskog proljeća 2010./2011. naše radnike samo su iz tih zemalja privremeno vratili kući, no smirivanjem stanja ponovno su se u te dijelove svijeta vraćali.

Ali, 'slučaj Salopek' sve je promijenio i odvratio ih od povratka na rad. Jedan od radnika koji se nije vratio na rad u arapske zemlje je i 45-godišnji električar iz Strizivojne. Zbog osjetljivosti teme njegova supruga inzistirala je na anonimnosti to više što joj je suprug jedno vrijeme, kaže, radio zajedno s Tomislavom Salopekom.

- Suprug se baš nekako u vrijeme otmice Tomislava trebao vratiti na rad u Egipat. Dogodilo se to s Tomislavom i odustao je - kaže nam ona.

- Iz tvrtke za koju je tada radio i dandanas stalno zovu, jer se suprug pokazao kao dobar radnik, ali nema tog novca zbog kojeg bi se sada tamo vratio - kaže supruga, koja je sada jedina zaposlena u obitelji. Suprug joj je pet godina radio u Libiji, Maroku, Siriji i Egiptu. Zadnje je radio u Egiptu, za domaću tvrtku, došao je lani oko Uskrsa i namjeravao se vratiti baš nekako u srpnju, kada se i dogodila ta strahota s Tomislavom, i odustao je. Potom je kraće vrijeme radio u Njemačkoj, a trenutačno ne radi - kaže supruga. Dodaje, ovih dana jedan Vrpoljčanin odlučio se za rad u Etiopiji za što je prošao i provjeru. Na riskantnost povratka u arapske zemlje, nastavlja, podsjeća ih i pogled na obitelj Salopek, na sve što ju je od 22. srpnja 2015. snašlo, piše Glas Slavonije .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:22