VOLJA NARODA

Slovenija će održati obvezujući referendum o arbitražnom sporazumu

Čelnici svih slovenskih parlamentarnih stranaka danas su na sastanku što ga je sazvao slovenski premijer Borut Pahor odlučili da će Arbitražni sporazum prvo ići na ratifikaciju u parlamentu, a potom na referendum.

Rezultati referenduma biti će obvezujući, javljaju slovenski mediji.

Sva druga pitanja, poput onog s kojom većinom će se ratificirati Sporazum, predsjednici stranaka ostavili su otvorenima budući da o njima imaju vrlo različita stajališta.

Predsjednik Slovenske liberalne stranke Radovan Žerjav rekao je nakon sastanka kako se "zauzimao za naknadni obvezujući referendum jer bi savjetodavni imao onoliko interpretacija koliko je stranaka".

Sve stranke jednoglasno se protive promjeni ustava prije odluke arbitražnog suda. Žerjav je objasnio kako bi netko mogao protumačiti da se ustav mijenja kako bi se nekome nešto dalo.

Predsjednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša rekao je kako nema potrebe za održavanje dva referenduma, odnosno da bi "drugi bio nužan samo u slučaju da vlada ne ispoštuje rezultate prvog".

Slovenski Ustavni sud u utorak je presudio da je Arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije o rješavanju graničnoga spora u skladu sa slovenskim ustavom, što je omogućilo nastavak procesa njegove ratifikacije u slovenskom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:06