TKO JE KOME DUŽAN?

Hoće li DIOKI ipak platiti HEP-u dug od 100 milijuna kuna s kamatama

Otpala zamjena duga za poslovnu zgradu na Žitnjaku, koja navodno vrijedi 10 milijuna eura
 Tea Cimaš/CROPIX

ZAGREB - DIOKI-jev dug HEP-u od 100 milijuna kuna iz 2008. i 2009. (napravljen prije dolaska nove uprave HEP-a) mora biti naplaćen uz kamatu i u dogovoru s HEP-om, potvrdio nam je jučer izvor iz HEP-a. Naš izvor tvrdi da nova uprava ne priznaje navodni dogovor vlasnika DIOKI-ja Roberta Ježića sa smijenjenom upravom da dio starog duga plati poslovnom zgradom na Žitnjaku, navodno vrijednom oko deset milijuna eura. Naime, Ježić za ovaj posao nema ugovor, nego samo načelan usmeni dogovor s prijašnjim poslovodstvom, koji nova uprava, na čelu s Leom Begovićem, ne prihvaća.

HEP spreman i na ovrhu

Ne postoji ugovor o tom poslu, dakle niti obveza, tvrdi naš izvor te kaže kako HEP ni u kojem slučaju neće pristati na uvjet da DIOKI isplaćuje dug tijekom deset godina bez kamate, što je Ježićeva tvrtka predložila. Takvo nešto nije moguće i Uprava neće na to pristati. Ako se s predstavnicima DIOKI-ja, koji od dolaska nove uprave redovito podmiruje svoje dugove za struju, ne postigne dogovor o plaćanju spomenutog iznosa, HEP će do novca koji je predmet duga pokušati doći ovrhom.

Izvor iz HEP-a kaže da DIOKI pripada u kategoriju njihovih većih kupaca, a nova ga uprava nikako ne želi izgubiti u budućnosti, kada dođe do liberalizacije tržišta električne energije. Unatoč tome, kada bi pristala na uvjete koje je DIOKI predložio, morala bi slično postupiti i prema drugim velikim dužnicima. Sve to produbilo bi ionako gorući problem nelikvidnosti, kako HEP-a tako i, lančano, svih drugih s kojima posluje. HEP-ova potraživanja trenutačno premašuju 1,7 milijardi kuna, a među najvećim su dužnicima brodogradilišta i brojne prerađivačke tvrtke.

Uprava prema svima želi imati isti pristup u naplati duga, pri čemu uvažava poziciju i ekonomski trenutak u kojem se gospodarstvo nalazi, te želi da se naplata dogovori na najbolji mogući način sa svima jednako, po komercijalnim uvjetima.

Isključenje struje?

Na pitanje može li HEP jednostavno DIOKI-ju isključiti struju, naš izvor kaže kako takvo nešto ne bi bilo dobro jer DIOKI, kao i mnogo drugih velikih tvrtki, ima proizvodnju i skupu tehnologiju koja bi prestankom rada mogla biti uništena, a nikome u HEP-u nije u interesu stvarati probleme Ježićevu petrokemijskom divu ili bilo kojoj drugoj tvrtki koja ovisi o isporuci električne energije.

‘Namještanje priče’

Sam Ježić u kratkom nam je razgovoru rekao da DIOKI ništa ne duguje HEP-u.

- S naše strane ne postoji nikakav dug prema HEP-u - rekao nam je Robert Ježić. Ježić poriče postojanje tog duga i ističe da bi se prije moglo govoriti o dugu HEP-a prema DIOKI-ju. Naime, HEP je, tvrdi Ježić, od DIOKI-ja trebao kupiti jednu poslovnu zgradu, no od toga je, nakon što je promijenjena uprava u tom javnom poduzeću, odustao, pa se problem rješavao tako što je HEP DIOKI-ju isporučivao određenu količinu električne energije.

- Ne postoji dug, nego nedovršeni poslovni odnos od prije više od godinu dana i volja obiju strana da se on riješi, to više što smo mi jedan od većih kupaca - poručuje Ježić, koji se pita tko mu namješta takve priče.

Izdašni donator kampanje Ive Josipovića

Iako ima velik dug prema HEP-u, Ježić i njegova tvrtka bili su u vrijeme predsjedničke kampanje jedan od izdašnijih donatora predsjednika Ive Josipovića. No, vlasnik DIOKI-ja ne vidi ništa sporno u tome:

- Kakve veze imaju poslovni odnosi između nas i druge tvrtke i donacije predsjedničkom kandidatu - začudio se Ježić. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:06