UZBUNA U PODRAVINI

HSS-ov tajkun gradi termoelektranu pokraj Podravkinih pogona

 Nikola Wolf / PODRAVSKI LIST / CROPIX

KOPRIVNICA - Borislav Hrlec, HSS-ov tajkun i član glavnog odbora stranke, kani uz potporu stranačkog lidera Josipa Friščića i HSS-ova menadžmenta u Hrvatskim šumama izgraditi kod Koprivnice veliku termoelektranu na drvnu biomasu vrijednu 80 milijuna eura.

Projekt je, međutim, naletio na prvu ozbiljnu zapreku jer su Podravkini stručnjaci dali negativno mišljenje o termoelektrani jer će se ona graditi neposredno uz tvornice hrane i lijekova u koprivničkoj industrijskoj zoni.

To mišljenje još nije dostupno javnosti, a zanimljivo je kako će se prema njemu postaviti HSS-ov menadžer na čelu Podravke, Miroslav Vitković, s obzirom na to da Friščić uz potporu stranačkih lobija snažno zagovara elektranu koja bi se formalno gradila na zemljištu Friščićeve općine Koprivnički Ivanec, ali uz koprivničku industrijsku zonu.

Friščić i župan Darko Koren (HSS) to nazivaju projektom 'zelene energije' i tvrde kako energana na drvnu biomasu ne šteti okolišu. Pozivaju se i na studiju utjecaja na okoliš koju je izradio zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje, a u kojoj nisu navedeni negativni utjecaji.

No Podravkini stručnjaci za tehnologiju proizvodnje i zaštite okoliše čude se da u toj studiji nema ni slova o utjecaju termoelektrane na njihove tvornice. O tome zasad javno govori samo Vladimir Grotić, bivši podravkaš i tehnološki stručnjak, koji upozorava kako bi za Podravku bilo najbolje da se elektrana izgradi što dalje od prehrambenih i farmaceutskih pogona na Danici.

- Problem su međunarodni standardi i certifikati koje Podravka mora imati za svoje prehrambene i farmaceutske proizvode koje prodaje na domaćem i stranim tržištima - ističe Grotić i navodi kako nijedna termoelektrana, bez obzira je li riječ o izgaranju fosilnih goriva ili šumske biomase, nije toliko ekološka ili zelena kako je nazivaju jer ispušta određenu količinu vodene pare, dimnih plinova i krutog otpada.

Termoelektranu gradila bi mješovita hrvatsko-njemačka tvrtka E-Two-Energy koja je registrirana u općinskoj zgradi u Friščićevu Koprivničkom Ivancu.

Iza te tvrtke stoje Jurgen Barth Steinke i Borislav Hrlec, inače direktor građevinske tvrtke Kirkwood capital čije je sjedište na Djevičanskim Otocima. Hrlec je pak u stručnom vijeću HSS-a zadužen upravo za energetiku. Oko 80 milijuna eura za 'zelenu elektranu', tvrde Hrlec i Friščić, osigurali su inozemni ulagači koji će prodavati struju HEP-u.

Posao bi u objektu trebalo dobiti stotinu ljudi, a neizravno bi se na godišnjoj dobavi oko 160.000 tona drvne biomase od Hrvatskih šuma otvorilo još 600 radnih mjesta. Hrlec je javno ustvrdio da je s Hrvatskim šumama sve već dogovoreno. A. Šašek, R. Mihaljević / Podravski list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:31