ČIST RAČUN, DUGA LJUBAV

Mamić ponovno na svojoj plovećoj ljepotici. Navodno je iskeširao 250 tisuća eura za dozvolu.

 Damjan Tadić/CROPIX

RIJEKA - Kontroverzni šef Dinama Zdravko Mamić i njegova obitelj ponovno mogu uživati na 20-metarskoj jahti Maluciva. Mamići su, točnije, sin Mario koji se vodi kao vlasnik ploveće ljepotice podmirili dug državi i sada mogu ponovno isploviti iz marine Ičići gdje je brod i inače na vezu, a zadnjih desetak dana bio je pod zabranom raspolaganja.

Takvo rješenje donijela je Carinska uprava koja je kontrolom utvrdila da Mamići svog Ferettija nisu iznajmljivali nego je jahta služila isključivo za njihov privatni užitak. Problema ne bi bilo da se Zdravko Mamić navodno kod kupnje broda nije zainatio zbog visoko odrezane carine, pa je jahtu umjesto kao privatno vlasništvo registrirao na firmu za iznajmljivanje plovila.

Carinskim nadzorom utvrđeno je međutim da jahta nije ostvarivala nikakav prihod i zatražena je preregistracija. To znači da su Mamići morali platiti trošarinu i PDV zajedno s obračunatim kamatama. Navodno je riječ o iznosu od 250.000 eura dok je jahta kupljena inače kao rabljena prije četiri godine plaćena 700.000 eura.

Prema informacijama iz carine u tijeku je provjera svih plovila, kuća, stanova te automobila koji su po povlaštenim uvjetima kupljeni na tvrtke, a koriste se isključivo u privatne svrhe. Taj obiman posao tek je započeo a već sada se računa da bi država po toj osnovi mogla ubrati desetke milijuna eura. I to ne samo od hrvatskih već i stranih državljana.

Kao što je poznato sve do unazad godinu dana stranci su nekretnine u Hrvatskoj mogli kupovati samo preko tvrtki registriranih u našoj državi. Na stotine vila po našoj obali u vlasništvu su stranaca točnije njihovih fantomskih tvrtki koje ništa ne zarađuju već isključivo služe da bi se preko njih reguliralo vlasništvo nad nekretninama.

Svi oni ukoliko, kao što je slučaj Mamić, ne dokažu da su na tim nekretninama zarađivali i plaćali porez na prihod, kuće i stanove moraju prenijeti u privatno vlasništvo i na to platiti puni iznos poreza.

Od hrvatskih tajkuna prvi se na udaru provjere statusa svog plovila našao Željko Kerum, pa Zdravko Mamić, a u tijeku je obrada Pave Zubaka čija je 36 – metarska jahta jedna od najljepših na Jadranu s bazom također u marini Ičići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:44