MINISTAR ZDRAVSTVA

Darko Milinović: Zbog SDP-a liječnici bi mogli ostati bez plaća

Zagrebačkim bolnicama prijeti da ostanu bez proračuna, čime bi pacijenti automatski ostali bez zdravstvenih usluga
 Ronald Gorčić/CROPIX

ZAGREB - Spajanje zagrebačkih bolnica ne prestaje podizati prašinu u javnosti. I dok ministar Milinović tvrdi da će se time postići 318 milijuna kuna uštede godišnje, zagrebačka Skupština i SDP se tome oštro protive te su nedavno najavili pokretanje pitanja ustavnosti Vladine odluke. Pojavile su se i informacije kako bi se moglo dogoditi da pet gradskih bolnica ostane bez proračuna, što bi ih dovelo do kolapsa.

Je li točno da bi pet gradskih bolnica moglo ostati bez proračuna?

- Ako bismo uzeli u obzir grubo politiziranje zagrebačkog SDP-a, teoretski bi se to moglo dogoditi.

Što ćete poduzeti ako se to dogodi?

- Gradska skupština SDP-a nije sukladno odluci Vlade i novoj mreži zdravstvenih ustanova prilagodila funkcioniranje gradskih bolnica te, s obzirom na to, HZZO nema formalno-pravno temelja financirati te zdravstvene ustanove, odnosno, može samo financirati one bolnice koje su u mreži. To je pokušaj zagrebačkog SDP-a da na indirektan način onemogući isplatu plaće i pružanje zdravstvene usluge u tim ustanovama. Naravno da to nećemo dopustiti i pronašli smo model, odnosno prijelazno razdoblje dok Skupština ne prihvati uvjete nove mreže, a to je da će se preko državnih bolnica financirati spomenute ustanove.

Može li se dogoditi da djelatnici u tim bolnicama ne dobiju plaće za kolovoz?

- Ako pitate SDP-ovu zagrebačku Skupštinu, onda bi se to dogodilo, a vjerojatno im je to i cilj kako bi unijeli nezadovoljstvo i nesigurnost. To im neće poći za rukom.

Je li odluka o mreži donesena bez mišljenja struke, kako vam neki prigovaraju?

- Naravno da to nije istina, svih sedam komora u zdravstvu dalo je pozitivno mišljenje na novu mrežu, shvaćajući da će to dovesti do bitne racionalizacije i da je to preduvjet za bolju i efikasniju zdravstvenu zaštitu Zagrepčana i ostalih građana Republike Hrvatske.

Što će to spajanje donijeti konkretno pacijentima?

- Povećanje kvalitete zdravstvene zaštite, koncentraciju znanja i opreme.

Što ćete učiniti ako ne prihvate racionalizaciju?

- SDP danas pokazuje neodgovornost jer ne prihvaća vrlo bitnu racionalizaciju, a kroz nju i usmjeravanje sredstava u bolju zdravstvenu zaštitu.

Predsjednik zagrebačke Skupštine rekao je da nije imao prilike o tome s vama razgovarati?

- To je istina, ali zato što nije imao želje odazvati se pozivu koji je dobio za 18. i 23. lipnja ove godine. Njemu, očito, ušteda od oko 300 milijuna kuna nije bitna te na taj način pokazuje potpunu neodgovornost. Očito je da na najniži način koristi pacijente za svoj i SDP-ov obračun s Milanom Bandićem.

Što ako Skupština ostane pri svome?

- Bude li Skupština i dalje stvarala uvjete koji bi doveli do problema s isplatom plaća, i za tu varijantu imamo rješenje - jedna od mogućnosti je preuzimanje djelatnika i kapaciteta u državne institucije.

Liječnici iz vaše županije su najmarljiviji i rade 30 dana više od svih drugih. Kako im to uspijeva? U strahu su od ministra?

- Liječnici u mojoj županiji s jednakim su žarom radili i prije nego što sam postao ministar, a najnoviji podaci čine me još ponosnijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:35