BORBA S VODENIM VALOM

Sava ugrozila 20 naselja, spasioci eavakuirali više od 75 osoba

 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska se još bori s vodenom bujicom koja je s nedjelje na ponedjeljak ušla iz Slovenije. Nakritičnija situacija sinoć je bila u mjestu Lekneno , dok su spasioci u Bukevju i Obedu spremali evakuaciju više od 75 stanovnika, javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Stanje se, srećom, smirilo na ranije poplavljenom zaprešičkom području, međutim vodeni je val ugrozio stanovnike i objekte područja oko Siska.

Zbog nedovoljne visine nasipa voda je prijetila naseljima uz Savu, Dubrovčak Lijevi i Desni te Željezno Desno. Spasioci, uglavnom pripadnici civilne zaštite, vatrogasci, djelatnici Hrvatskih voda, pripadnici Hrvatske vojske te sami stanovnici, cijelu su noć radili na evakuaciji ljudi i životinja te nadograđivanju nasipa.

Sava je ipak probila nasip uzvodno od Strmca Bukevskog i u Sopu Bukevskom. Ostale su lokacije prodiranja vode poput onih kod mjesta Orle, Vrbovo, Drnek i Stružec sanirana kamenom te se i dalje radi na njihovom popravku. Selo Ruča u poptuno je odsječeno jer su prilazi naselju potopljeni.

Voda je nakon svladavanja nasipa ugorozila i naselja Trstenik-Abesinija, Resnika, Donje Ščitarjevo, Željezno Desno, Bukevje-Drnek, Stružec Posavski, Strmec Bukevski-Trnje, Lekneno i Drenje Šćitarjevsko, a u mjestu Palanjek , oko 5 kilometara sjeveroistočno od Siska, spasioci su iskopali prokop u lijevom nasipu kako bi se voda mogla preusmjeriti u retenciju Lonjsko polje.

Sinoć je poplavama pogođena područja posjetio i potpredsjednik Vlade Ivan Šuker koji je u Novom Čiču nedaleko od Velike Gorice sazvao je izvanredni stožer obrane. U javljanju za HRT ministar je rekao kako je poplavljeno šest sela, a najteža situacija je u Bukevju koje je potpuno odsječeno: 'Spašavamo što se spasiti može', poručio je Šuker.

- Takav vodeni val dogodi se jednom u 100 godina, pojasnio je Dražen Budišić, zamjenik rukovoditelja obrane od poplave za vodeno područje sliva Save te naveo da su apsolutni maksimumi izmjereni na postajama u Rugvici i Jesenicama.

Dobre vijesti dolaze iz Slovenije - Sava s pritocima je u opadanju, a za stabilizaciju će trebati sljedeća tri dana. Na ruku tome ide i najava vremena bez kiša. Na žalost - to su dobre vijesti samo za krajeve kroz koje je vodni val već prošao. Dr. Trninić upozorava: - Stanovnici Slavonskog Broda vodeni val mogu očekivati za tjedan dana...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:47