INA O PLINSKOM POSLOVANJU

Aldott: Plin se prodaje po 1,7, a nas košta 2,4 kune

Ne želimo Vladi određivati cijenu plina za građane, ali bi trebala biti barem onolika koliko mi plaćamo kad taj plin uvozimo
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - “Plinskim biznisom Ina može upravljati samo na tržišnim principima, a to je u ovom trenutku nemoguće jer kućanstva u Hrvatskoj kubik plina plaćaju 1,7 kuna, a cijena uvoznog plina je od 2,2 do 2,4 kune po kubiku, kazao je jučer Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine, predstavljajući kvartalne rezultate tvrtke.

Vlada ne poštuje ugovor

Prema tim rezultatima, Ina je na plinskom biznisu ove godine izgubila 460 milijuna kuna. Napomenuvši kako ne želi Vladi određivati koju bi cijenu plina trebala odrediti, Aldott je spomenuo kako bi ona za kućanstva trebala biti najniže na razini uvozne cijene plina.

Tome je samo nadodao kako stanovnici zemalja u regiji kubik plina plaćaju između 3 i 3,5 kuna. S obzirom na to da Aldott tvrdi kako Ina može poslovati samo na tržišnim principima, jasno je kako on smatra da bi plin za kućanstva u Hrvatskoj trebao poskupjeti između 40 i 100 posto.

On je vrlo jasno upozorio i kako se Vlada ne pridržava Glavnog ugovora o plinskom poslovanju prema kojem bi do 1. prosinca trebala otkupiti plinski biznis. Već dulje, naime, iz Vlade stižu neslužbene informacije da ne žele otkupiti plinski biznis jer bi na njemu imala gubitke.

O tome dva najveća dioničara i nadalje pregovaraju, a Aldott o tome ništa želi govoriti.

HEP-u 25 posto skuplje

Kako je upravljanje po tržišnom principu jedan od najvažnijih postulata rada ove Inine Uprave, Aldott je najavio i kako HEP i Petrokemija Kutina više neće moći računati na popust od 25 posto na cijenu koju plaćaju veliki potrošači. Povećanje nabavne cijene plina za HEP ne bi automatski trebalo značiti poskupljenje električne energije, smatra Aldott. Prema njegovim riječima, HEP koristi plin za proizvodnju tek 15 posto električne energije. Stoga nije logično da zbog toga poskupi sva struja.

460 milijuna kuna Ina je ove godine izgubila na plinsom biznisu, tvrde u njenoj Upravi

3 - 3,5 kuna za kubik plina plaćaju stanovnici zemalja u regiji, dok Hrvati plaćaju 1,7 kuna

Neplaćanje: Uprava kreće u odlučnu naplatu

Ini kupci duguju više od milijardu kn

Mi smo naš dug državi platili, a sad krećemo u naplatu dugovanja, najavljuje šef financija

ZAGREB - Uprava Ine je nakon podulje prozivke, dakako opravdane, zbog neplaćanja poreznih obveza prema državnom proračunu i lokalnim zajednicama ove godine platila dugove. No, drugi ne plaćaju njima.

‘Valjda neće u stečaj’

Andras Huszar, član Uprave za financije, izjavio je da komitenti iz zemlje i inozemstva Ini duguju više od milijardu kuna.

Spomenuo je Dioki, Croatia Airlines i Zovko grupu. Šef financija uvjeren je da će Ina uspjeti naplatiti svoja potraživanja, ali se nada i da to spomenute tvrtke neće odvesti u stečaj.

Poruka dužnicima

Da je Uprava Ine odlučila kako više neće opraštati dugove i u nedogled dopuštati odugovlačenje s plaćanjem, dokazuje nedavna odluka da se Diokiju obustavi isporuka plina zbog neplaćenih dugova. Iako su u Diokiju tvrdili da će zatvaranje plinskog ventila dovesti do eksplozije u kojoj će nestati pola Zagreba, dostava je obustavljena, a Dioki je munjevito pronašao novac za otplatu dijela duga. Ina očito želi svim dužnicima poručiti da više neće biti samoposluga iz koje će uzimati, a platiti jednoga dana ili nikad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:13