KAKO DRŽAVNA TIJELA USKRAĆUJU INFORMACIJE

Njima se odgovori ‘zagube’ čim dobiju neugodno pitanje

U posljednjih mjesec dana šutnja iz državnih tvrtki učestalija je nego prije

ZAGREB - Ako novinar službeno pita po kojoj je osnovi određena osoba (podaci poznati redakciji) dobila stan od Hrvatske elektroprivrede, ako ona nikada u toj tvrtki nije radila, odgovor nikada neće dobiti.

Izmotavanje

Javnost će ostati uskraćena i za informaciju koliko plaćamo izvoz opasnog otpada u Njemačku i koje su tvrtke registrirane za taj posao.

Fina će se, pak, diplomatski izmotavati ako ih pitate koji su kriteriji za dodjelu njihovih stanova najmoprimcima, a Ministarstvo poljoprivrede nam je na vrlo jednostavan upit odgovor poslalo tjedan dana kasnije, i to nepotpun.Naveli smo samo nekoliko primjera sve učestalije šutnje državnih institucija i javnih tvrtki u posljednjih mjesec dana. Izdvojili smo samo one ekstremnije. HEP, Fina, Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo uprave i MUP najčešće krše Zakon o pravu na pristup informacijama. Nekad je riječ o čistoj bahatosti i indiferentnosti djelatnika koji rade u odjelima za odnose s javnošću. Što god da je razlog, krivi su jer Zakon nalaže da se na službeni upit novinara odgovori u roku od 15 dana, a sankcionirati bi ih trebao Upravni sud.

Mogli smo tužiti HEP

Evo razloga zbog kojega smo već mogli tužiti HEP: upit o prodaji stana jednoj osobi postavili smo 28. listopada. Do danas nije stigao odgovor. Još su bahatiji prema građanima zaposleni u Ministarstvu zaštite okoliša. Na upit o slučaju ilegalne gradnje prvi i zadnji odgovor bio je: “Inspekcijski nadzor je u tijeku”.

Finu smo 20. listopada pitali o kriterijima dodjele stanova najmoprimcima. Zbunjujuć niz odgovora, koji nemaju veze s našim upitom, znak je da u Fini nešto žele prikriti ili da im pravna služba ništa ne radi.

Opravdavanja

Ministarstvo uprave tek posljednjih nekoliko mjeseci odgovara, ali nepotpuno i tek nakon isteka roka, nakon što smo o njegovu ignorantskom stavu obavijestili premijerkin ured. Ministarstvo gospodarstva također odugovlači s odgovorom, dok Ministarstvo zdravstva često daje nesuvisle ili nepotpune odgovore. Ministarstvo financija nekada naprosto “zaboravi” odgovoriti, a Ministarstvo obrane je poznato po šutnji čim se dogodi neki incident, kao što je nedavni sudar dvaju aviona.

Korektno odgovaraju:

Hrvatske šume

Hrvatske željeznice

Hrvatske autoceste

Ministarstvo financija

Ministarstvo vanjskih poslova

Hakom

Hrvatska gospodarska komora

Državni inspektorat

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Ministarstvo regionalnog razvoja

Ministarstvo turizma

Odugovlače ili ne odgovaraju roku:

Hrvatska elektroprivreda

Fina

Ministarstvo zaštite okoliša

Ministarstvo pravosuđa

Ministarstvo unutarnjih poslova

Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo uprave

Ministarstvo obrane

Ministarstvo zdravstva

Čak 60% ih ne odgovori u roku

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu i HND napravili pokus koji je rezultirao šokantnim podacima: od dvjestotinjak postavljenih pitanja, samo 30 posto tijela javne vlasti pružilo je potpunu informaciju u zakonski predviđenom roku. Zakon predviđa kaznu od 20 tisućado 100 tisuća kuna za one koji uskraćuju pravo na informaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:00