KUKURIKU MATEMATIKA

INFOGRAFIKA Parlamentarni izbori: Kako do većine u Saboru

ZAGREB - Sklapanjem Saveza za promjene SDP, HNS, IDS i HSU formalizirali su odluku o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima. Stranke lijevog bloka odlučile su iskoristiti kumulativni učinak koji im donosi predizborno koaliranje i privući što više glasova koji ne pripadaju desnici.

Obrisi nove Vlade

Valja podsjetiti na to da je istraživanje agencije Mediana Fides provedeno tijekom posljednjih dana listopada pokazalo da bi se predizborno koaliranje četirima strankama lijevog bloka itekako moglo isplatiti: Kukuriku koaliciji po tom istraživanju pripalo bi čak 51,4 posto glasova, što je 8,7 posto više od onog što bi iste četiri stranke dobile da na izborima nastupaju pojedinačno, pa tek onda postizborno koaliraju.

Iako ni u jednoj od četiri stranke Kukuriku koalicije nisu željeli iznositi imena osoba koje bi u slučaju pobjede na izborima činile buduću Vladu, jer će ona biti plod koalicijskih pregovora, kadrovski obrisi te Vlade već se sa stanovitom sigurnošću mogu ocrtati. Najviše mjesta u budućoj Vladi koju bi mogao iznjedriti Savez za promjene pripast će SDP-u.

Provjereni kadrovi

Uz Zorana Milanovića s priličnom se sigurnošću može pretpostaviti da će u toj Vladi biti i predsjednik SDP-ova savjeta za gospodarstvo Branko Grčić. S priličnom se vjerojatnošću može pretpostaviti da će u Vladi biti i dvoje potpredsjednika SDP-a, Milanka Opaćić i Zlatko Komadina. Iako Komadina obnaša dužnost primorsko-goranskog župana, sugovornici iz SDP-a pretpostavljaju da će taj ured zamijeniti onim u Vladi.

Može se pretpostaviti i da će u novoj Vladi biti Rajko Ostojić, sadašnji voditelj SDP-ova Savjeta za zdravstvo, Gvozden Flego, predsjednik Savjeta za znanost i visoko obrazovanje, te Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Jakovčić ostaje u Istri

Mjesta bi se trebalo naći i za mlađe kadrove koji su u stranačkoj hijerarhiji napredovali u Milanovićevu mandatu: Gordana Marasa, Arsena Bauka i Mirelu Holy, voditeljicu SDP-ova Savjeta za zaštitu okoliša. U stranačkim kuloarima može se čuti i ime stranačkog tajnika Igora Dragovana kao kandidata za neku od funkcija u izvršnoj vlasti.

Što se tiče koalicijskih partnera, posve je sigurno da će u Vladi resore dobiti HNS-ovci Radimir Čačić i Vesna Pusić, a kao mogući član izvršne vlasti spominje se i Dragan Kovačević. U IDS-u tvrde da još nisu razgovarali o osobama koje će sudjelovati u izvršnoj vlasti, ali prema riječima Damira Kajina, u budućoj će Vladi svakako biti ljudi iz IDS-a. Jakovčić, napominje Kajin, neće u Vladu jer želi ostati na mjestu istarskog župana. Također je neizvjesno što će u Vladi dobiti HSU.

Na trećesiječanjskim izborima 2000. opozicija je nastupila u dva koalicijska bloka: jedan su činili SDP i HSLS, drugi stranke četvorke - HSS, HNS, LS Vlade Gotovca i IDS.

Kompromitirani HDZ

Koalicija HSLS, SDP u deset je izbornih jedinica 2000. osvojila u prosjeku 40,7 posto glasova, a četvorka u prosjeku 15,47 posto glasova. U zbroju, ta dva koalicijska bloka 2000. u 10 izbornih jedinica osvojila su u prosjeku 56,2 posto glasova te 102 saborska mandata od ukupno 151.

Iako je HDZ u krizi kao i 1999. i teže kompromitiran nego tada, a stranke lijevog centra sklapaju predizborne saveze, izborni uspjeh šestorke iz 2000. bit će teško ponoviti. Prije deset godina šestorka je osvojila oko pet posto glasova više od onoga što Kukuriku koaliciji predviđa anketa Mediane Fides, pri čemu valja imati na umu da su rezultati spomenute ankete i izbora iz 2000. samo uvjetno usporedivi, jer je Mediana istraživala Hrvatsku kao jednu izbornu jedinicu.

Širi savez

Osim toga, savez iz 2000., s obzirom da ga su ga činili i konzervativni HSS i Budišin HSLS, bio je širi politički savez od današnje Kukuriku koalicije.

Preteča četvorke je Sabor 95 koji su činili HSS, HNS i IDS

Na izborima 1995. Hrvatska je imala izborni sustav s elementima srazmjernog i većinskog, pa su oporbene stranke SDP, HSLS, HNS, HSS i IDS sklopile sporazum da u izbornim jedinicama u kojima se kandidati biraju po većinskom modelu neće međusobno konkurirati. U srazmjernom dijelu izbora za Zastupnički dom Sabora tri oporbene stranke - HSS, HNS i IDS - sklopile su predizborni savez nazvan Sabor 95. Taj Savez bio je preteča četvorke na parlamentarnim izborima 2000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:29