VIŠEMILIJNSKA ODŠTETA

Obitelji Slovaka poginulih u nesreći kod Gospića traže 6,5 milijuna kuna za duševne boli

 Vladimir Ivanov/CROPIX

ZAGREB - Obitelji slovačkih turista koji su 2008. godine poginuli u najvećoj prometnoj nesreći u posljednjih četrdeset godina u Hrvatskoj vrlo će vjerojatno dobiti odštetu od 6,5 milijuna kuna, piše Večernji list . Višemilijunsku odštetnu svotu Slovacima će isplatiti Allianz osiguranje.

Podsjetimo, u nesreći koja se dogodila 2008. na autocesti kod Gospića kada je autobus pun slovačkih turista izletio s ceste te udario u betonski stup nadvožnjaka poginulo je 14 osoba . Dugo se raspravljalo je li za nesreću mjerodavno hrvatsko i slovačko pravo.

Naime, slovački zakoni za razliku od hrvatskih ne predviđaju naknadu za duševne boli što znači da obitelji osim troškova posmrtne pripomoći te prijevoza, koji su im već isplaćeni, ne bi dobili ništa za pretrpljenu tragediju .

Obitelji poginuli stoga su angažirale odvjetnika u Hrvatskoj, Krešimira Škaricu, te preko Vrhovnog suda RH, koji se vodio načelom teritorijalnosti, osigurali mogućnost isplate odštete. iznos od 6,5 milijuna kuna trebalo bi isplatiti Allianz osiguranje preko kojeg je bio osiguran slovački autobus Karosa tamošnje tvrtke Mostarko. Svaki uži član obitelji poginulog turista dobit će 250 tisuća kuna.

Vrhovni se sud vodio Haaškom konvencijom o prometnim nesrećama koja navodi kako će se, ukoliko nije riječ direktno o žrtvi ili sudioniku nesreće, suditi prema zakonima one zemlje na čijem se teritoriju nesreća dogodila.

U prilog slovačkih obitelji ide i presuda Vrhovnog suda RH iz veljače ove godine za nesreću u kojoj je na području Hrvatske poginuo muškarac u vozilu slovenskih registarskih oznaka.

Iako je Vrhovni sud donio odluku od isplati, odvjetnici Allianza iz odvjetničkog ureda Špehar s njome se ne slažu već Haašku konvenciju drugačije tumače te su na presudu uložili žalbu. Smatraju kako odluka suda nije u skladu s međunarodnim ugovorom koji je Hrvatska obvezna primjenjivati, a po kojem bi se odšteta trebala zatražiti u Slovačkoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:52