UKIDANJE DRŽAVNIH AGENCIJA, FONDOVA, CENTARA I ZAVODA

INFOGRAFIKA Vlada: Uštedjet ćemo 182 milijuna, ali preživjelim agencijama dat ćemo 314 milijuna kuna više nego u 2009.

U usvojenom proračunu za 2011. Vlada je osigurala 1,59 milijardi kuna za rad 30 hrvatskih agencija
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Iako je Vlada najavila ukidanje čak pet agencija, čime je pompozno najavljena racionalizacija troškova države i svekolika štednja, iste će te agencije (bez fondova, direkcija, ureda, zavoda i centara) hrvatske porezne obveznike iduće godine koštati više nego ikad u proračunskoj povijesti.

Tko je na listi ukidanja

Usvojeni proračun za 2011. godinu osigurava milijardu i 594 milijuna kuna za rad 30 hrvatskih agencija. To je 6,8 milijuna kuna više nego u 2010. godini, i čak 314 milijuna kuna više nego u 2009. godini. Ako išta ljuti porezne obveznike, onda su to službe kojima se ne zna točan opis posla. Budući da je Jutarnji list već pisao o neradu i neopravdanom budžetu nekih, bilo je zanimljivo vidjeti jesu li na tzv. listi ukidanja.

Međutim, ispostavilo se da će spomenutih pet agencija - dakle, Agencija za promicanje izvoza i ulaganja (APIA), Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), Agencija za strukovno obrazovanje, Agencija za obrazovanje odraslih i Hrvatska agencija za borbu protiv dopinga u sportu - naprosto biti prekrojene, preimenovane, ili pridružene nekim drugim državnim službama, odnosno tijelima! Stoga se nameće osnovno pitanje: što se tu uštedjelo?

Tako će, primjerice, poslove Agencije za borbu protiv dopinga u sportu preuzeti Hrvatski olimpijski odbor (iako zakon koji to regulira još nije prošao saborsku proceduru?!), a poslove Agencije za promicanje izvoza i ulaganja obavljat će Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Državni službenici

Usto, dobili smo Hrvatsku poljoprivrednu agenciju (tako što smo preimenovali bivši Centar za provedbu mjera u stočarstvu), a Agencija za strukovno obrazovanje i Agencija za obrazovanje odraslih spojit će se u jednu agenciju - spojenog naziva!

Što se tiče zaposlenika iz agencija koje se ukidaju, oni će preći u različita tijela državne uprave i zakonom će postati državni službenici i namještenici. Zaposlenike koje, pak, neće moći rasporediti, stavit će na raspolaganje Vladi. Za to vrijeme raspolaganja oni će imati pravo na naknadu plaće, a po isteku i pravo na otpremninu.

Slikovito, narodski rečeno ‘vuk sit, a koza cijela’, barem što se agencija tiče.

Priča, nadalje, postaje zanimljivija ako se u nju uključe sudbine raznih ureda, centara, fondova i direkcija, bez kojih se najednom - može!

Ukinuti su tako famozni Centar za krš i Zavod za tlo, Fond za razvoj i zapošljavanje (poslove preuzima Ministarstvo gospodarstva), te Fond za regionalni razvoj (poslove preuzima Ministarstvo regionalnog razvoja), a Državna ergela đakovačkih lipicanaca prelazi pod pasku Hrvatskog centra za konjogojstvo. Na papiru je ukinuta i Šumarska savjetodavna služba (posao će preuzeti Hrvatske šume), Regionalno središte za pružanje pomoći i uklanjanje posljedica katastrofe (posao preuzima Državna uprava za zaštitu i spašavanje), Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo (posao preuzima Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo), te Hrvatski geodetski institut (posao preuzima Državna geodetska uprava).

Vlada se, naglasimo, pohvalila da će gorenavedenim pretumbacijama u idućoj godini navodno uštedjeti oko 182 milijuna kuna. Ali je prešutila da će nas zato agencije više koštati!

Cijeli članak pročitajte u današnjem izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:04