PRIVOĐENJE ŠEFA WIKILEAKS-a

Afera WikiLeaks: Šveđani ne vjeruju da su optužbe namještaljka

Ispred policijske postaje okupilo se stotinjak novinara, no Assange je ušao na sporedni ulaz
 AP

ZAGREB - Od trenutka kada je javljeno da je Julian Assange, osnivač Wikileaksa , uhićen u policijskoj stanici u Londonu gotovo stotinu novinara iz cijelog svijeta okupilo se ispred suda Westminster Magistrates Court u središnjem Londonu. Istog poslije podneva održano je saslušanje nakon kojeg je sudac odlučio da se Juliana Assangea zadrži u zatvoru do idućeg saslušanje 14. prosinca. Iako mu je ponuđeno direktno izručenje u Švedsku, zemlju u kojoj ga se tereti za tri slučaja seksualnih napada, on je to odbio.

Ugrožena sigurnost

Assanegovo uhićenje dolazi samo tjedan dana nakon oluje objave dokumenata koji su uzdrmali svjetsku diplomaciju i političku scenu. Objava dokumenata, među kojima je većina bila označena kao tajna, u svim je zemljama dočekana s oštrim kritikama. Političari smatraju da je Assange ugrozio nacionalnu sigurnost mnogih zemalja.

Stoga jučerašnja vijest o njegovom uhićenju zbog navodnih činova seksualnog zlostavljanja u Švedskoj, nailaze na mnoge teorije zavjera.

Ozbiljno pravosuđe

U razgovoru s Therese Farsjo, novinarkom vodećih švedskih dnevnih novina “Expressen” koji su prvi objavili optužbe o navodnom silovanju u Švedskoj, saznali smo da u među Šveđanima ne postoji mišljenje da je ovo uhićenje na bilo koji način povezan s aferom Wikileaks .

- Iskreno govoreći, poznavajući švedsko pravosuđe, ne vidim način na koji bi se tako nešto moglo organizirati. Švedsko je pravosuđe vrlo ozbiljno i mi mu vjerujemo. U Švedskoj postoji velika podrška za sve što Assange čini kao novinar i ovaj se slučaj smatra potpuno odvojenim od Wikileaksa - za Jutarnji navodi Farsjo. Osobno je upoznala Assangea i učinio joj se kao osoba koja “obožava medijsku pozornost”. Kada uđe u prostoriju ispunjenu novinarima, ozari se - dodaje.

Podržite ga

Većina novinara ističe da je neobična podudarnost da je Assange uhapšen upravo sada, iako se čude zbog visoko respektabilne reputacije švedskog pravosuđa. Uoči jučerašnjeg saslušanja Assangeov odvjetnik Mark Stevens izjavio je da se njegov klijent dobro drži.

Na samom saslušanju Assange je govorio vrlo malo. Nekoliko osoba iz javnog života Britanije, među njima i Jemima Khan, bivša supruga zvijezde kriketa Imama Khana i bivša djevojka glumca Hugha Granta, ponudili su mu novčanu pomoć od 20 000 funti. Osim nje, podršku Assangeu dao je i nagrađivani redatelj Ken Loach.

Za Jutarnji list je izjavio: Ovo je moja pomoć čovjeku koji je sve što je učinio učinio kako bi služio javnosti. Smatram da treba ga treba podržati. Iako većina njih osobno ne poznaje Assangea, naveli su da se radi o borbi za ljudska prava. Vjeruje se da je sudac odlučio zadržati optuženika u zatvoru do idućeg saslušanja, kako bi se onemogućio njegov bijeg koji bi zbog velike široke mreže kontakata Wikileaksa, bilo moguće organizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15