ISTRAGA

Brammertz: Morate procesuirati Rebića, Tuđmana i Miru Šeparovića

DORH je već saslušao brojne obavještajne časnike iz vremena Oluje, no Haag traži dovršetak istraga
Chief Prosecutor of the International Criminal Tribunal for former Yugoslavia (ICTY) Serge Brammertz waitsfor the meeting with Croatian Prime Minister Jadranka Kosor (not pictured) in Zagreb, on September 28, 2009 Brammertz arrived for an official one-day visit to Croatia. AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN
 AFP

ZAGREB - Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz traži da Hrvatska do kraja provede istrage o zloporabama obavještajnih službi iz druge polovice 90-ih kada je, po njegovu mišljenju, nestao najveći dio dokumentacije povezane s operacijom Oluja.

U razgovorima s predstavnicima hrvatskog pravosuđa izrijekom je spomenuo obavještajne akcije “Haag” i “Sigma” koje su u koordinaciji vodili Hrvatska izvještajna služba i Sigurnosno informativna služba MORH-a. Državno odvjetništvo u tom je pravcu već pokrenulo istražne radnje, a saslušani su i brojni obavještajni časnici iz tog vremena, među njima i Markica Rebić, bivši savjetnik predsjednika Tuđmana, te Miroslav Tuđman i Miroslav Šeparović , bivši ravnatelji HIS-a.

Topnički dnevnici

Kako doznajemo, Haaško tužiteljstvo još od prošle godine zahtijeva pokretanje istrage protiv nekadašnjih visokih dužnosnika obavještajne zajednice. Njih Haaško tužiteljstvo smatra odgovornima za nestanak dijela dokumentacije iz Oluje, a sumnjaju da je tom prilikom nestala i većina dokumenata koji predstavljaju tzv. topničke dnevnike iz operacije Oluja. I dok hrvatsko tužiteljstvo radi na rekonstrukciji protuhaaških akcija obavještajnih službi iz 90-ih, nejasno je kako će procesuirati odgovorne za operacije koje je odobrio državni vrh.

Tuđmanova politika

Obavještajna zajednica u to je vrijeme, naime, provodila politiku HDZ-a i predsjednika Tuđmana, a Sabor je tek 2000. g. donio rezoluciju kojom je prihvatio nadležnost Haaga nad oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja.

Presuda Gotovini, umjesto do Božića, tek iduće godine

Izricanje haaške presude Anti Gotovini i službeno je prebačeno na iduću godinu. Predsjednik Haaškog suda Patrick Robinson pred Vijećem sigurnosti UN-a najavio je da bi proces za zločine u Oluji, zajedno s još tri druga suđenja, trebao biti okončan iduće godine.

Presude šestorici optuženih čelnika Herceg Bosne, Vojislavu Šešelju i Jovici Stanišiću trebale bi biti izrečene do kraja 2012., iduće godine trebao bi biti osuđen Radovan Karadžić, a sva suđenja zajedno s pravomoćnim presudama biti okončana do početka 2015, a ne 2010. kako je ranije bilo planirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:20