DJEČAK IZ KURŠANCA OPTUŽUJE:

'Pustili su nas u mrak i dobacili: Noge vam služe za pješačenje'

Unutarnja kontrola MUP-a istražuje odgovornost policije za nesreću u romskom naselju
 Andrej Švoger/CROPIX

VARAŽDIN - Pješačili smo uz sami rub ceste i usput stopirali. Bio je mrkli mrak i bilo je vrlo hladno. Ja sam predvodio kolonu, a moja dva prijatelja bila su iza mene. Čuli smo da iza nas dolazi brzi automobil pa smo se povukli uz rub ceste. I onda je počeo pakao. Čuo sam škripu guma, bijesni zvuk motora i onda dva udarca. Kad sam se okrenuo vidio sam u polju slupani automobil, a moji prijatelji ležali su nekoliko metara dalje.

Drugi dječak se oporavlja

Ispričao nam je to 14-godišnjak iz romskog naselja u Kuršancu, koji je u noći s petka na subotu bio u društvu dvojice 15-godišnjaka koje je pregazio pijani vozač na cesti između Gornjeg Kuršanca i Kuršanca u Međimurju. Jedan dječak je poginuo, a drugi je ozlijeđen i oporavlja se u bolnici u Čakovcu.

Nesreća se dogodila kad su se dječaci vraćali kući iz Varaždina, gdje su bili na koncertu. Oko 23 sata ih je zaustavila policijska patrola i privela.

- Čim su nas spazili, optužili su nas da idemo u krađu. Zatražili su od nas dokumente koje nismo imali, i odveli nas u postaju. Cijelo vrijeme su vikali na nas i optuživali nas da krademo. U postaji smo proveli više od dva sata - ispričao je dječak.

Roditelji odbili doći

Policajci su prethodno pozvali njihove roditelje da dođu po djecu. Roditelji su to odbili jer, kako tvrde, nisu imali prijevoz.

- Policajci su nas odvezli prema kući. Čim smo ušli u Međimurje, rekli su nam da kući idemo pješice. Molio sam ih da nas odvezu do naselja jer je bilo hladno, no oni su nam rekli da nam noge služe za pješačenje - rekao je 14-godišnjak. Policija ih nije predala roditeljima nego ostavila četiri kilometra od sela. Pola sata nakon toga dogodila se nesreća. Zbog djelomične odgovornosti policije za nesreću, u Varaždin su stigli inspektori unutarnje kontrole MUP-a koji bi trebali utvrditi postoji li stegovna i kaznena odgovornost petorice policijskih službenika koji su te noći bili u kontaktu s dječacima.

Mila Jelavić: Roditelji nisu smjeli djecu pustiti tako kasno

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić smatra da se radi o propustu roditelja koji su dopustili djeci izlazak bez pratnje nakon 23 sata, ali i od policije očekuje da istraži postupanje svojih djelatnika. Vjeruje da ponašanje policije prema nesretnim dječacima nije bilo uvjetovano time što su romske nacionalnosti.

- Riječ je o propustu roditelja koji su, suprotno Obiteljskom zakonu, dopustili dječacima mlađim od 16 godina da budu izvan kuće bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe. Očekujem da nadležne službe istraže je li bilo propusta policije te da sankcioniraju eventualne nepravilnosti. Policija je bila dužna izvijestiti Centar za socijalni rad - rekla je Jelavić.( V. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:25