USKOK ISTRAŽUJE

Barišić: Sanader uplatio Hrvatskom listu 412 tisuća eura

Nakon izručenja generala Gotovine Hrvatski list je usmjerio svoje napade na Sanadera i Mesića

ZAGREB - Bivši šef Carine, Mladen Barišić , istražiteljima je u svom iskazu, među ostalim, otkrio kako je na račun tvrtke Lux d.o.o. iz dijela novca izvučenog preko Fimi-Medije uplaćeno više od tri milijuna kuna. Doznajemo to od izvora bliskog istrazi, ali službenu potvrdu u USKOK-u jučer nije bilo moguće dobiti. Riječ je o novcu iz tzv. crnog fonda vladajuće stranke.

Vlasnik i jedini član Uprave tvrtke Lux d.o.o. je, prema dostupnim podacima, Ivica Marijačić , izdavač i glavni urednik Hrvatskog lista, desno orijentiranog tjednika koji se prodaje prosječno u 4000 primjeraka. Barišić je, doznajemo, u svom iskazu optužio Ivu Sanadera da je povezan s transferom tog novca. Navodno je od uplaćenih 412.000 eura, četvrtina proslijeđena na račun Markice Rebića, bivšeg šefa SIS-a, kontraobavještajne službe Ministarstva obrane.

SPECIJAL: SVE O BIJEGU I UHIĆENJU IVE SANADERA

Lošo u impresumu

General Rebić je dugogodišnji bliski suradnik Hrvatskog lista, a spekuliralo se da pod pseudonimom redovito piše za taj tjednik. Podsjećamo da je u impresumu Hrvatskog lista i admiral Davor Domazet Lošo koji je također bio šef Obavještajne uprave u Ministarstvu obrane.

Iako je list u jednom razdoblju podržavao dolazak Ive Sanadera na vlast, nakon izručenja generala Ante Gotovine Haagu desni je korpus Vladi i premijeru okrenuo leđa. S njima i Hrvatski list koji je uređivačku politiku usmjerio na napade kako na Sanadera, tako i na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Jedan od razloga isplate 3,047.000 kuna na račun Marijačićeve tvrtke, kako stoji u Barišićevu iskazu, jest i smirivanje tenzija s listom koji ima određeni ugled kod desno orijentiranih birača.

Tko je posrednica?

Novac je navodno bio namijenjen Marijačiću i Rebiću kako bi obustavili napade na Vladu i HDZ. Budući da nikako s njima nije mogao postići primirje, Sanader ih je očito odlučio kupiti, tj. potplatiti.

Ivica Marijačić jučer nije želio komentirati navode da je njegova tvrtka obuhvaćena istragom.

- Nemam što reći, ne želim komentirati - rekao je preko mobitela.

Posrednik u isplati je, kako neslužbeno doznajemo, bila ženska osoba koja je iznos preko svog računa uplatila na račun tvrtke Lux. Ni te činjenice jučer nije bilo moguće provjeriti u USKOK-u. Neslužbeno doznajemo da je financijski dio operacije za Sanadera odradio zagrebacki odvjetnik Pero Lozica. On je dugi niz godina osoba od povjerenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zadužen uglavnom za poslove gradskog poglavarstva koji se vezuju uz prenamjene zemljišta u Zagrebu. Lozica je, kako doznajemo, posrednik u još nekim poslovima u kojima je spajao ono što je, na prvi pogled, nespojivo: interese Ive Sanadera i Milana Bandića u stanovitim medijskim operacijama. Hrvatski list pokrenut je u Zadru, kao i tvrtka Lux d.o.o. koja je navedena kao tvrtka za izdavačku djelatnost. List se obraća izravno desnom biračkom tijelu.

Obavještajno zaleđe

Marijačić je često u medijima bio optuživan za proustaške stavove i neprofesionalizam te obavještajno zaleđe koje im je glavni izvor informacija.

Ivica Marijačić i Markica Rebić su odlukom Haaškog suda prije četiri godine proglašeni krivima za objavljivanje informacija sa suđenja zatvorenog za javnost generalu Tihomiru Blaškiću. Kažnjeni su sa 15.000 eura jer su objavili iskaz nizozemskog časnika Johannesa van Kuijka, zaštićenog svjedoka, kad je svjedočio protiv Blaškića.

Mesić na naslovnici

List je u središte pozornosti javnosti ponovno došao kad su na naslovnici objavili fotografiju Stjepana Mesića s porukom “Sotono, odlazi!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:31