OD MENTORA DO KRIMINALCA

Njemački mediji: Sanader postaje 'cijena' ulaska Hrvatske u EU

Zagreb, 221010.Sabor, Markov trg.Redovita sjednica Sabora.Novi zastupnik Ivo Sanader dolazi u sabor.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

BERLIN - Ivo Sanader cijeli se svoj premijerski mandat borio za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a sada bi mogao postati cijena ostvarenja tog cilja, piše Norbert Mappes-Niediek, njemački stručnjak za jugoistočnu Europu, u komentaru za njemački list Passauer Neue Presse .

- Hrvatska, kao vrlo snažan kandidat za ulazak u EU, stoji pred velikim unutrašnjim prevratom kakav je Europa rijetko vidjela - ističe Mappes-Niediek na početku komentara te dodaje kako gotovo da nema niti jedna državna tvrtka ni ministar u vladi koji nisu bili upleteni u korupcijsku mrežu 'moćnog premijera', kako se opisuje Ivu Sanadera.

Navode i kako u Hrvatskoj dolazi do 'urušavanja čitavog jednog sustava'.

Podsjeća i kako je EU s velikim oduševljenjem pratila način na koji je Sanader 'očistio' HDZ od ultradesničarskih snaga. Međutim, sada postaje vidljivo kako je to 'čišćenje' plaćao novcem iz svojih afera, među kojima je i afera Hypo Alpe Adria banke.

U zaključku Mappes-Niediek ističe kako će Hrvatska, ukoliko želi ući u Europu, taj ulazak platiti obračunavanjem s 'čovjekom koji ju je doveo na taj put'.

- Iako nije fer, ispravno je za Hrvatsku koja se s ljudima iz prošlosti sigurno ne mogla snaći u Europi - objašnjava na kraju Mappes-Niediek.

Njemački tisak nije detaljno pratio zbivanja oko Sanaderova uhićenja, a tek su neki dnevni listovi agencijskim vijestima priopćili javnosti što se događa s bivšim hrvatskim premijerom. Iznimka je Frankfurter Rundschau koji donosi autorski tekst također Norberta Mappes-Niedieka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:58