NOVI TROGODIŠNJI UGOVOR

Propalo Kosoričino obećanje Putinu, Hrvatskoj plin od talijanskog ENI-ja

ENI će godišnje isporučivati oko 750 milijuna kubnih metara plina, što je oko 40% hrvatske potrošnje

ZAGREB - Hrvatska će u sljedeće tri godine oko 40 posto potrebnog prirodnog plina, što je oko 750 kubnih metara godišnje, kupovati od talijanske kompanije ENI. O tome su ugovor potpisali članica Ina Grupe tvrtka Prirodni plin i talijanska kompanija, koja je na natječaju pobijedila ruski Gazprom i mađarsku podružnicu njemačkog E.ON-a.

Partneri u Jadranu

U Ini ne žele otkriti po kojoj cijeni je plin kupljen, no tvrde da je osim povoljne cijene pri odabiru ENI-ja bila presudna fleksibilnost u količinama i dobavni pravci. Naime, ENI ne ovisi o plinu ruskog Gazproma već plin uvozi i iz Alžira. U slučaju ponovnih sukoba Rusije i Bjelorusije oko distribucije plina, ENI, pa time i Hrvatska ne bi trebali imati problema s dobavljanjem plina.

Isporuka “talijanskog” plina počet će 1. siječnja, dan nakon što istekne dugogodišnji ugovor s ruskim Gazpromom. ENI je Ini poznat partner, jer u sjevernom Jadranu zajednički upravljaju plinskim platformama Ivana i Anamarija. Gazprom kao dugogodišnji dobavljač plina Hrvatskoj sada bi se mogao osjećati izigranim, tim prije što je prilikom ovogodišnjeg posjeta Moskvi premijerka Kosor jasno rekla kako će se ugovor s Gazpromom o dobavi plina produljiti.

Poskupljenje 12 posto

No, u međuvremenu Vlada nije preuzela plinski biznis te nema utjecaja na izbor dobavljača. U Vladi su čak bili ljuti jer je Ina raspisala natječaj za dobavljača i time prekinula razgovore s Gazpromom. U Ini kažu da ugovor s ENI-jem ne prejudicira pregovore s Vladom o plinskom biznisu, koji se i dalje vode.

Nakon što je dugoročno riješen problem dobavljača plina, MOL i Ina učinit će dodatni pritisak za poskupljenje. U pregovorima s Vladom inzistira se na tržišnoj cijeni plina što znači poskupljenje od 30 do 40 posto. Navodno je postignut dogovor o poskupljenju od 12 posto odmah na početku sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 18:22