SMANJENJE KREDITNOG REJTINGA

INFOGRAFIKA Šukeru kamate na kredite 7 posto, a Slovencima četiri

Hoće li nam i po kojoj cijeni ulagači biti voljni dati 750 milijuna kuna za otplatu dugova

ZAGREB - U prvom kvartalu iduće godine ministar financija Ivan Šuker i njegovi suradnici trebali bi se zaputiti na europsku turneju kako bi uvjerili ulagače da im posude 750 milijuna eura. Naime, toliki će iznos biti potreban da bi država podmirila dio dugova koji stiže na naplatu. Hoće li ulagači biti voljni posuditi novac, i po kojoj cijeni, može se samo nagađati, ali odluka agencije Standard & Poor’s da zemlji smanji ocjenu kreditne sposobnosti nesumnjivo će otežati posao.

Nezgodan trenutak

- Ovo sigurno nije zgodan trenutak za smanjenje kreditnog rejtinga. Troškovi financiranja države rastu, što najbolje govori podatak da će izdaci za kamate iduće godine iznositi 7,4 milijarde kuna, što je 17,4 posto više nego ove godine - kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, ističući da će uvjeti kreditiranja za državu utjecati i na druge sektore. Uostalom, S&P je istodobno smanjio rejting HBOR-u i Zagrebačkoj banci.

Ukupne potrebe zaduživanja zemlje u 2011. godini, prema podacima HNB-a, iznosit će 10,6 milijardi eura, neznatno više nego ove godine (za 400 milijuna eura). Otkad su se pogoršali uvjeti na međunarodnom tržištu, Hrvatska se uspijeva zadužiti uz kamatnu stopu od 6 do 7 posto. Što znači bolji kreditni rejting, najbolje govori slučaj Slovenije koja je istodobno izdavala obveznice uz kamatnu stopu od 3,5 do 4 posto.

Nemamo vremena

- Ako ulagači budu skloni riziku, Hrvatska bi se mogla zadužiti po istoj cijeni kao i ove godine - kaže Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke. No, nema mnogo vremena. Ako ne uslijedi ozbiljan zaokret, Hrvatska će past u spekulativni razred, što znači zaduživanje uz kamatu veću od 8 posto. Stojić smatra da bi tada sigurno tražila pomoć MMF-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:18