REKONSTRUKCIJA VLADE

INFOGRAFIKA Odlaze četiri ljudi, a Kalmeta i Milinović sve više jačaju

Premijerka najviše pregovara s Martinom Dalić koja bi trebala zamijeniti ministra Ivana Šukera

ZAGREB - Rekonstrukcija Vlade , kako doznajemo iz vrha vladajuće stranke, bit će odgođena, ali premijerka Jadranka Kosor nije odustala od smjene četvero ministara.

- U ovom trenutku sigurno je da će Vladu napustiti Ivan Šuker , Branko Vukelić, Božo Biškupić i Marina Matulović-Dropulić, a njihov odlazak samo je pitanje vremena. Sve ovisi o dogovoru s novim ljudima koji ih trebaju zamijeniti, najvjerojatnije u siječnju - ispričao nam je jedan visokopozicionirani član HDZ-a.

Izvanredna sjednica

- Premijerka želi dobiti kvalitetne profesionalce i ne želi u javnost izlaziti s polovičnim informacijama. Zbog toga smo procijenili da je bolje pričekati. Ako razgovori završe ranije, nije problem sazvati izvanrednu sjednicu Sabora - kažu u HDZ-u.

No, prema našim informacijama, pregovori s potencijalnim kandidatima koji bi trebali zamijeniti četvero ministara zapeli su zato što nitko od njih, navodno, nije spreman u ovom trenutku ući u Vladu Jadranke Kosor . Riječ je o Martini Dalić koja bi trebala zamijeniti Šukera, Davoru Mrduljašu koji slovi kao mogući nasljednik Marine Matulović Dropulić, zatim Mati Rabotegu koji bi trebao postati novi ministar obrane, te redatelju Kreši Dolenčiću kojem se nudi Ministarstvo kulture Bože Biškupića. Iako se u medijima već dugo nagađa o smjeni ministra Božidara Kalmete, a spominju se čak i procesi koji bi se mogli voditi protiv njega, kako neslužbeno doznajemo, od toga neće biti ništa. Naime, u HDZ-u se priča da nitko od ispitanih svjedoka iz HAC-a, navodno, ne tereti Kalmetu već njegova nekadašnjeg državnog tajnika Zdravka Livakovića. Pokaže li se to točnim, Kalmetina bi uloga u HDZ-u, suprotno očekivanjima, mogla ojačati.

Svi terete Livakovića

Premijerka kadrovski ovih dana pokušava ojačati i stranku. Tako bi uskoro u Predsjedništvo HDZ-a trebao ući Đuro Perica. Njegov dolazak mnogi smatraju vraćanjem HDZ-a na “desnicu”.

- HDZ je desna stranka, desnice se ne smijemo sramiti, kao što se ne smijemo sramiti ni našeg demokršćanstva - kazao nam je jučer Perica.

Iako vrh HDZ-a stalno pokušava ostaviti dojam sloge i zajedništva, činjenica je da u stranci postoji nekoliko struja i nekoliko jakih pojedinaca. Premijerkina struja možda je najbrojnija, ali nije najutjecajnija. Najjaču bazu ima skupina okupljena oko potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa. Najjači pojedinci u vrhu stranke svakako su ministar zdravstva Darko Milinović i ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić . No, za razliku od ministrice koja je na popisu onih koji bi uskoro trebali otići iz Vlade, Milinovićeva pozicija je, kako sada stvari stoje, prilično sigurna.

Friščiću puna kapa najava smjena bez smjenjivanja

ZAGREB - O tome planira li i koje ministre promijeniti predsjednica Vlade Jadranka Kosor nije razgovarala niti sa svojim glavnim koalicijskim partnerom, šefom HSS-a Josipom Friščićem. To je uostalom i sam Friščić javno priznao prije nekoliko dana nakon Programske skupštine svoje stranke na kojoj je jedina gošća bila upravo predsjednica Vlade i HDZ-a.

Tri mjeseca najava

- S pojedinostima vezanima uz rekonstrukciju Vlade nisam upoznat - rekao je tada Friščić, što najbolje potvrđuje kako Jadranka Kosor zbog otpora u vlastitim redovima ne može provesti promjene u Banskim dvorima koje je nakanila ili još nije donijela konačnu odluku koga promijeniti, odnosno gdje naći nove kadrove. Zbog takve situacije u kojoj premijerka već gotovo tri mjeseca najavljuje smjene ministara bez konkretnih poteza prvi čovjek HSS-a, kako doznajemo, nije nimalo sretan.

Smatra da bi Jadranka Kosor, kaže naš sugovornik iz HSS-a, konačno trebala provesti rekonstrukciju Vlade koju je najavila ili, ako ne može, prestati o njoj govoriti.

- Ovakva situacija je neizdrživa. Otkada je premijerka iz Amerike najavila rekonstrukciju i stalno govori kako će biti novih ljudi u Vladi, HDZ-ovi ministri stalno zovu Friščića i pitaju ga da li išta zna i hoće li biti smijenjeni. Pa tko u takvoj situaciji može normalno raditi - kaže jedan visokopozicionirani HSS-ovac.

Istina je, kažu naši izvori u vrhu HSS-a, da se Friščić nema namjeru miješati u odluke premijerke kada je riječ o promjenama među ministrima iz HDZ-ove kvote. Čelnik HSS-a drži se stava kako svaka stranka koalicije ima pravo potpuno samostalno predlagati promjene svojih ministara.

Podrška neće izostati

Tako je Friščić, podsjetimo, i kada je Kosor danima “vagala” oko smjene tadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polačeca te slala poruke kako treba vidjeti što će reći koalicijski partneri, otišao do premijerkina kabineta i jasno rekao - Polančec je HDZ-ov potpredsjednik i kakvu god odluku donijela imaš HSS-ovu podršku, ali nas ne petljaj u to. Tako je i sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:47