EDUKACIJA MLADIH

Ginekolog dr. Lepušić: Kad bih objavio što mladi pitaju o seksu, to bi bio bestseler

Ideja se rodila na tulumu, a glavne sugestije za projekt dr. Lepušiću dali su legendarni rock kritičari Darko Glavan i Dražen Vrdoljak
 CROPIX

ZAGREB - Projekt seksualne edukacije mladih “Znanje je užitak”, koje po hrvatskim srednjim školama entuzijastično vodi dr. Dubravko Lepušić, ginekolog iz KB-a Sestre milosrdnice, proslavio je četvrti rođendan. Na tisuće mladih odslušalo je predavanja o spolno odgovornom ponašanju, prevenciji ovisnosti i suzbijanju nasilja , a gotovo svaki od njih na kraju predavanja u posebnu je kutiju ubacio svoje anonimno pitanje - najčešće, naravno, o seksu.

- To je more papirića s apsolutno senzacionalnim pitanjima. Neka su krajnje ozbiljna, nad nekima se zamislim, a nad nekima umirem od smijeha. Razmišljam da ih sve skupim i objavim, jer sam siguran da bi to bio bestseler - kaže u šali dr. Lepušić.

Vlastiti program

Ono što je najžalosnije, kaže dr. Lepušić, je činjenica da iz svakog pitanja izvire bazično neznanje mladih o spolno odgovornom ponašanju i nasušna potreba za njihovom edukacijom . Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja - unatoč milijunima kuna potrošenima na razna povjerenstva, sjednice i programe - još uvijek nema nikakvu zdravstvenu ili seksualnu edukaciju u sklopu redovnog programa. Upravo je to i bio motiv dr. Lepušića da krene s vlastitim programom. Ideja se rodila sasvim slučajno, na jednom tulumu, a glavne sugestije za projekt dr. Lepušiću dali su legendarni rock-kritičari Darko Glavan i Dražen Vrdoljak.

Multimedijalni projekt

- Uvijek im na početku projekta odam počast. Naša je ideja bila da se promovira urbana kultura, a usput mlade educira o temama koje su njima važne. Projekt je specifičan po tome što je multimedijski u smislu da učenici škole u kojoj se održava projekt rade web stranice, scenske nastupe, recitale, učenička predavanja, postere, likovne izložbe, svoje uratke. To im je privlačno, a i doista puno nauče - objašnjava dr. Lepušić.

Svako “predavanje” završava rock-koncertom, na kojem su glavne zvijezde upravo školski bendovi.

Ističe kako se volimo javno sablažnjivati o preranoj seksualnoj aktivnosti mladih, a da pri tom ništa ne činimo kako bi ih podučili zašto prerana aktivnost nije dobra i kako se zaštititi kad jednom počne.

- Mladi doista imaju pravo na informaciju o spolno odgovornom ponašanju te prevenciji nasilja i ovisnosti, to je njihovo pravo i oni na tom pravu moraju inzistirati. Jer o tome ovisi njihov život i zdravlje - zaključuje dr. Lepušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:41