NA STRANI ZLOSTAVLJAČA

Unatoč modrici na ruci i liječničkoj dokumentaciji, sudac izjavio da nasilja nema

'Tog sam dana bila u autopraonici. Usisavala sam vozačevo sjedište a dijete se igralo na stražnjem sjedalu. Uočila sam sjenu i kada sam podigla glavu vidjela sam bivšeg muža koji je došao do vozačkog mjesta i pokušao uzeti dijete u ruke'
 CROPIX

ZAGREB - Oštećenica tijekom suočenja ne djeluje uplašeno u razgovoru s okrivljenikom - nedavno je rekao i u zapisnik napisao jedan od zagrebačkih sudaca procjenjujući je li i koliko je opasna bila situacija zbog koje je pozvana policija kako bi spriječila nasilje između supružnika u razvodu koji imaju i dijete.

U incidentu je majka djeteta dobila masnicu na ruci , četverogodišnje dijete se od straha pomokrilo, policija je privela bivšeg supružnika, a sudac koji vodi postupak je na suočenju otvoreno, usred postupka, umjesto u obrazloženju odluke, pokazao nevjericu u tvrdnje majke.

‘Oboje odgovorni’

Time je, smatraju odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko i udruga B.a.b.e., sud i prije donošenja odluke poručio majci da joj neće povjerovati niti pomoći osigurati zaštitu od nasilja pa su obaviještena ministarstva pravosuđa i obitelji.

U dopisu ministarstvima navedeno je kako je sudac tijekom suđenja iznosio svoje stavove o odnosima u braku tvrdeći da su za probleme “uvijek odgovorni oboje”, da se “o svemu moraju dogovoriti” što ukazuje na pokušaj realtiviziranja odnosa i odgovornosti kontekstualizirajući ih u svjetlu “odgovornosti obiju strana”.

Istodobno, incident koji je predstavljao još jedan traumatični događaj za dijete, roditelji opisuju, naravno, sasvim drukčije.

- Tog sam dana bila u autopraonici. Usisavala sam vozačevo sjedište a dijete se igralo na stražnjem sjedalu. Uočila sam sjenu i kada sam podigla glavu vidjela sam bivšeg muža koji je došao do vozačkog mjesta i pokušao uzeti dijete u ruke. Dijete je počelo plakati. Krenula sam za bivšim mužem a on me odgurnuo uz psovku. Uhvatio me za ruku i jako stisnuo. Kada me pustio, uzela sam mobitel i zvala policiju. Bivši je muž otišao, a dijete je vrištalo je i plakalo - kazala je na suočenju majka djeteta.

Dijete se rasplakalo

U sudski je spis priložena dokumentacija o stanju djeteta, te liječnička dokumentacija o ozljedi majke, a sudac se uvjerio da na ruci majke postoji masnica. Muž nije negirao incident. Međutim, po njemu, on se odvio bitno drukčije, bez njegova nasilja, stiska ruke i odgurivanja.

Bila je to, kako je on opisao, situacija u kojoj je slučajno vidio bivšu suprugu, a kako dulje vrijeme nije vidio dijete, prišao je autu i pokucao na prozor. Dijete se rasplakalo jer ga je bivša supruga počela gurati i vikati.

Ministarstvo za postupak protiv suca

Najveći je problem, kaže odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko, što su žrtve izložene i institucionalnoj viktimizaciji, kada ih državno tijelo koje bi im trebalo pružiti zaštitu ne štiti.

- Sud mora dati osjećaj pravednosti, mora čuvati dostojanstvo stranaka - kaže Matijević Vrsaljko.

Ministarstvo obitelji kaže da su proslijedili prigovor na Visoki prekršajni sud radi pokretanja postupka protiv suca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 02:00