VRATILI BAŠTINU

Preko noći parohu pred vratima ostavili tri ikone iz 18. stoljeća

Ovo nije prvi put. Paroha je ispred crkve već jednom dočekala platnena vreća s čak 36 ikona

ZADAR - Tri vrijedne ikone najvjerojatnije iz 18. stoljeća pronađene su jučer ujutro ispred pravoslavne crkve Sv. Ilije u Zadru. Ikone je otkrio paroh Petar Jovanović oko osam sati, kada je došao otvoriti crkvu.

Uzela ih policija

- Bile su zamotane u rolu, bez okvira i gurnute između rešetaka na vratima Crkve. Očito ih je netko ostavio preko noći jer sinoć kad sam odlazio, nije ih bilo - kaže paroh Jovanović. O svom pronalasku odmah je obavijestio zadarsku policiju koja je ikone privremeno izuzela. Pronađene ikone različitih su dimenzija i prikaza.

Prve procjene

Na dvije veće ikone, dimenzija 72x62 centimetra i 73x58 centimetara, prikazan je lik Isusa Krista, odnosno lik Presvete Bogorodice s Isusom u naručju, dok je na manjoj ikoni, dimenzija 40x31 centimetar, naslikan lik svetog Vasilija Ostroškog koji se osobito štuje u Crnoj Gori. Ikone su u relativno dobrom stanju, nisu imale okvire. Paroh Jovanović, kao ni zadarska policija, zasad nemaju saznanja o tome tko je ostavio ikone na vratima Sv. Ilije niti odakle potječu, ali prve konzervatorske procjene govore da su dvije najvjerojatnije iz 18. stoljeća.

Nisu evidentirane

- Pronađene ikone nisu kod nas evidentirane, no moguće je da su iz benkovačkog kraja - pretpostavlja paroh Jovanović. Jednog jutra prije šest-sedam godina ispred crkve je pronašao veliku platnenu vreću s čak 36 ikona. Ispostavilo se da ih je većina pripadala pravoslavnim crkvama u Žegaru i Krupi, gdje su na kraju i vraćene.

- Možda nisu mogli prodati, a možda im je proradila savjest. Jer, ako smo spali na to da trgujemo svetinjama, znači da smo na dnu civilizacije - poručuje paroh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:49