FIMI MEDIA

Zbog izvlačenja novca ispitan je i Sanaderov tjelohranitelj Tigar

Davor Blažević Tigar u budućem sudskom procesu mogao bi biti jedan od važnijih svjedoka optužbe
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - U istrazi oko bivšeg premijera Ive Sanadera istražitelje sve više zanima što sve zna njegov bivši glavni tjelohranitelj, Davor Blažević, poznatiji po nadimku Tigar.

Davora Blaževića, nakon Sanaderove ostavke, krajem 2009., ministar Tomislav Karamarko unaprijedio je na novo mjesto načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a. Blažević je zamijenio Miljenka Radnića koji je rukovodio svim tjelohraniteljima MUP-a od početka 2004. te dolaska HDZ-a i Sanadera na vlast.

Najbliža osoba

Barišić je u iskazu spominjao Blaževića kao osobu koja je bila dio operacije izvlačenja novca iz državnih tvrtki, i to preko Fimi Medije. Blažević je, uostalom, i ispitan u USKOK-u o Sanaderu. Posebice zato što je bio najbliža osoba bivšem premijeru, što su njegovi ljudi i on 24 sata dnevno bili uz članove obitelji Sanader, što je bio upoznat gotovo sa svakim njegovim korakom te zato što je znao s kime se sastajao.

Od tada je USKOK, zapravo, u stanovitom problemu: Davor Blažević Tigar, u budućem sudskom procesu Ivi Sanaderu, mogao bi biti jedan od važnijih svjedoka optužbe, a s druge strane, zbog svoje uloge, mogao je i biti suspendiran s radnog mjesta.

Sve te informacije Davor Blažević nije nam potvrdio, ali ni demantirao, već nas je uputio na glasnogovornika policije Krunoslava Borovca.

Nakon Davora Blaževića Tigra na ispitivanje u USKOK pozvano je još 17 policajaca koji su bili u Sanaderovoj pratnji, potvrđeno nam je iz Državnog odvjetništva. U USKOK-u je iskaze dalo ukupno devet vozača i devet tjelohranitelja koji su bivšeg premijera “pokrivali” 24 sata dnevno u tri smjene.

Beskorisni podaci

Nitko od bivših Sanaderovih vozača i osobnih čuvara iz MUP-a, tvrdi naš izvor, USKOK-u nije dao korisne podatke o mogućem izvlačenju novca bivšeg premijera ili njegovih suradnika iz javnih poduzeća, ili pak informacije da je on ili netko od članova njegove obitelji bilo kakav novac odnosio na račune u inozemstvo. Iskaze su dali bivši Sanaderovi vozači: Stephan H., Vjekoslav M., Denis Z., Marino Č., Ivica L., Tomislav N. i Ivan P., a od osobnih čuvara: Davor Blažević Tigar, Siniša V., Ante B., Danijel P., Mario Đ., Vladimir Š., Marko K., Ilija H. i Ivan A.

Uz članove Sanaderove obitelji najčešće su bili jedan vozač i osobni čuvar. Oni su bili zaduženi da budu uz Mirjanu, Brunu i Petru Sanader dok obavljaju privatne poslove.

Mesar po zanimanju, čuvao Papu i Busha

Davor Blažević, zvan Tigar, rođen je u Šibeniku, a djetinjstvo je proveo u mjestu Kljaci kod Drniša. Mesar po zanimanju, od samih početaka bio je sudionik Domovinskog rata. Od 1991. u sustavu je MUP-a, a od 1994. u Službi za zaštitu ustavnog poretka (SZUP), gdje je počeo raditi na poslovima pružanja tjelesne i neposredne zaštite. Prvo je bio zadužen za zaštitu stranih izaslanstava, a bio je i glavni pratitelj pape Ivana Pavla II. za jednog njegova posjeta RH. U to vrijeme mentor mu je bio Špiro Miše.

Bio je određeno vrijeme voditelj osiguranja pokojnog premijera Ivice Račana, ali je smijenjen. Nastavio je raditi kod bivšeg premijera Sanadera, a u tom razdoblju, 2008., bio je zadužen za osiguranje američkoga predsjednika Georgea Busha za njegova posjeta RH. Krajem 2009. postavljen je na mjesto ravnatelja Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:54