MILIJUNSI POSAO

Narodne novine ostale bez tiskanja listića za popis

Ako se utvrdi da je žalba valjana, ovaj natječaj će se morati poništiti

ZAGREB - Popis stanovništva 2011. godine, koji počinje 1. travnja , mogao bi biti odgođen jer, kako sada stvari stoje, popisni formulari do tada neće biti tiskani i distruibuirani na popisna mjesta.

Naime, za gotovo 9,5 milijuna formulara formata Jutarnjeg lista te popratne brošure još uvijek nije naručen ni papir, jer se ne zna tko će obaviti taj vrlo opsežan posao. A svi formulari moraju biti otiskani i isporučeni na gotovo 120 ispostavnih jedinica diljem Hrvatske u razdoblju od 7. do 16. ožujka, dok popratni materijal mora biti gotov već do 31. siječnja.

Javilo se šest tiskara

Državni zavod za statistiku (DZS), koji provodi Popis, raspisao je javno nadmetanje za tisak obrazaca krajem listopada prošle godine, a 7. prosinca javno su otvorene ponude. Javilo se šest tiskara, a prije desetak dana DZS je odlučio posao povjeriti tiskari Reprint iz Zagreba. Međutim, u tom razdoblju drugi ponuđač - Narodne novine (NN) - uložio je žalbu, što nam je potvrdila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM).

DKOM sada ima vremena najmanje 15 dana da odluči o valjanosti žalbe. Ako utvrdi da je žalba valjana, DZS će morati poništiti ovaj i raspisati novi natječaj. Dogodi li se to, tvrde upućeni, Popis neće moći početi na vrijeme.

Najniža cijena

- I ranije smo upozoravali DZS da je prekasno krenuo u raspisivanje natječaja. Po mojoj procjeni, ako do kraja ovog tjedna ne donesu konačnu odluku o tiskari, nema teorije da do kraja ožujka sve bude gotovo. Naime, prvo treba okončati natječaj, onda s tiskarom sklopiti ugovor, a tek tada se kreće u nabavu papira. Samo se papir čeka tri do četiri tjedna - objašnjava jedan iskusni tiskar.

A upravo je papir i bio osnova za žalbu koju su podnijele Narodne novine. Naime, DZS je detaljno propisao specifikacije papira koji traži za tiskanje obrazaca, a NN, kako neslužbeno saznajemo, u svojoj žalbi tvrdi da je odabrani ponuđač ponudio drugu, jeftiniju vrstu papira.

- Propisanim specifikacijama odgovara samo jedna vrsta papira. Koliko je meni poznato, svih pet ponuđača, uključujući i Narodne novine, ponudilo je taj papir. Samo odabrana tiskara nije - objašnjava naš sugovornik.

U tiskari Reprint to pak opovrgavaju. Ističu kako nisu obaviješteni da se netko žalio.

- Odabrani smo jer smo ponudili najnižu cijenu, što je i bio najvažniji kriterij. U rješenju koje imamo DZS je detaljno objasnio zašto su nas odabrali te pišu da je papir prošao sve njihove tehničke provjere. Mi smo, naime, poslali i uzorak papira - tvrdi Dario Klemar iz tiskare Reprint. Kaže kako zasad “sve drže pod kontrolom” te da mogu ispoštovati rokove isporuke po cijeni koju su ponudili.

Novi natječaj

Naši sugovornici tvrde da se rokovi ne mogu ispuniti ako DZS bude morao raspisati novi natječaj. No, pretpostavljaju da će za ovako hitan slučaj pronaći neki način da mimoiđu natječaj, jer inače Popis ne može početi na vrijeme.

Posao vrijedi gotovo 1,8 milijuna kn

Klemar iz Reprinta ističe da je NN godinama dobivao svaki posao za državne službe, a kad su prije godinu dana i ti natječaji otvoreni tržištu, NN se počeo žaliti svaki put kad izgubi posao.

Naš sugovornik pak kaže da je to samo djelomično točno. Upozorava da je tiskarska djelatnost u velikoj krizi i svaki je posao zlata vrijedan.

- Po mojoj procjeni, tržišna vrijednost ovog posla je oko 1,8 milijuna kuna, no tiskari su ponudili cijene od 1,1 do 1,4 milijuna kuna, jer najskuplje je ne raditi. Izabrana tiskara, prema mojim informacijama, ponudila je papir koji također može izdržati potrebe Popisa, ali to naprosto nije papir koji je DZS tražio, zbog čega su odmah morali odbaciti njihovu ponudu - kaže.

U DZS-u nisu htjeli komentirati cijeli slučaj jer je “postupak predmetne nabave još u tijeku”.

- U vezi sa spomenutom žalbom postupit ćemo sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi - kratko je rekla pomoćnica ravnatelja Maja Pekeč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:11