SUSJEDI IZ PAKLA

Ne možete se riješiti zlog susjeda? Postoji rješenje: isključite ga iz suvlasničke zajednice

ZAGREB - Ispočetka opominjete, preklinjete, zivkate policiju... Bezuspješno. Zatim maštate o tome da se odlučio odseliti... Pred kraj strpljenja, psihofizički iscrpljeni, nadate se da će mu se nešto dogoditi. U zadnjoj fazi vas samo zdrav razum i strah od zakona sprečava da ga ne zadavite.

Vaš susjed usprkos svemu i dalje preko balkona istresa smeće, iz njegovog stana često se čuje galama ili trešti glazba do jutra, ne plaća pričuvu te se suprotstavlja svim odlukama suvlasnika. Ali vi čujete da nema zgrade u kojoj nema sličnih situacija i sliježete ramenima uz konstataciju da se tu ne može ništa.

Pulski slučaj

Varate se! Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (članak 97., 98. i 99.) za takve slučajeve propisao je mogućnost da takvog suvlasnika (vlasnika stana u zgradi) isključite iz suvlasničke zajednice. Drugim riječima, možete ga tužiti tražeći od suda da ga iseli iz zgrade, tako da donese presudu u kojoj tuženi mora u određenom roku prodati stan.

Oni koji znaju za tu pravnu mogućnost rijetko se odlučuju na postupak vjerujući da neće uspjeti ništa postići. Ali ne mora biti tako. Prva u javnosti poznata takva presuda donesena je još 2002. godine u Puli. Sud je nepodnošljivom susjedu dao četiri mjeseca da proda suvlasnički dio odnosno stan. Patnje stanara su prestale, a nepoželjan je susjed iselio.

Mora prodati i iseliti

- Spor se pokreće pred Općinskim sudom i bilo bi najbolje da se u tu svrhu angažira iskusni odvjetnik. Tijekom postupka treba tuženome dokazati sve nepodopštine koje je činio i još čini u zgradi da preostalim vlasnicima onemogućuje normalno, uredno i nesmetano stanovanje - objašnjava pravnik Mile Prpa, jedan od autora članaka u Zakonu o vlasništvu.

S obzirom na činjenicu da malo ljudi pribjegava tom pravnom rješenju, može se zaključiti da nisu dovoljno upoznati s tom mogućnošću ili se, pak, zbog straha, osjećaja bespomoćnosti i slabe vjere u pravni sustav ne žele odlučiti na taj korak. Razlog je možda i u tome što ćete se namučiti dok ne “otjerate” susjeda. U tijeku su, prema trenutno dostupnim informacijama, još četiri takva spora.Pravnici upozoravaju da ćete prvo trebati čekati par godina da se predmet pravomoćno riješi. Potom istek roka u kojem je tuženi dužan prodati stan. Ako to neće učiniti dobrovoljno, trebat će opet barem nekoliko mjeseci da se zakaže nekoliko javnih dražbi dok se ne nađe kupac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:07