AFERA SPICE

Dokazi zakoniti, žalba samo pravni manevar

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Slučaj Podravka, jedan od najkrupnijih USKOK-ovih predmeta s inkriminiranom štetom većom od 400 milijuna kuna i bivšim potpredsjednikom Vlade RH Damirom Polančecom na optuženičkoj klupi, naizgled je zapeo na sudu već na prvoj stepenici, na optužnom vijeću.

Čista procedura

No, riječ je o čistoj proceduri. Tvrdnje obrane da su dokazi na kojima se temelji optužnica nezakoniti, bilo da se radi o ispitivanju svjedoka u USKOK-u bez nazočnosti branitelja, bilo da se radi o drugim pribavljenim dokazima, puno su više usmjerene prema samom novom ZKP-u nego prema konkretnoj optužnici.

Treba napomenuti da su branitelji nekih optuženika još u fazi istrage podnijeli ustavne tužbe smatrajući da je njihovim klijentima uskraćeno pravo na obranu.

Zato se više mogu nadati da će Ustavni sud možda prihvatiti njihove argumente u pogledu (protu)ustavnosti samog Zakona o kaznenom postupku nego da će takvim zahtjevima uspjeti ishoditi bolju poziciju za svoje klijente na optužnom vijeću, koje odlučuje hoće li potvrditi optužnicu ili će je možda vratiti USKOK-u na dopunu. Optužno vijeće, kojim predsjeda sudac Ivan Turudić, prekinulo je sjednicu kako bi provjerilo jesu li određeni dokazi, prvenstveno knjigovodstveno vještačenje, tijekom istrage provedeni u skladu s odredbama novog ZKP-a, a sigurno se neće baviti time je li Polančec ili netko drugi zakinut time što je USKOK ispitivao svjedoke ne dopuštajući im da u tome sudjeluju.

Sudac istrage

U USKOK-u smatraju da im takvo “stranačko” ispitivanje u fazi istrage omogućuje novi ZKP, a da je tome tako najbolje govore ostali slučajevi u kojima su optužnice potvrđene.

Inače, zakonitost postupanja USKOK-a tijekom istrage kontrolira sudac istrage Županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:19