GREŠNI ŽUPNIK

Don Vinko, istina je da postoji račun Župe. A što je s vaša tri računa?

 Jakov Prkić/CROPIX

ZAGREB - Nakon što je Jutarnji list objavio da je na privatnim računima don Vinka Sanadera pronađena ušteđevina od oko tri milijuna kuna, župnik solinske Gospe od Otoka žestoko se okomio na novinare, tvrdeći da šire neistine te da je riječ o “novinarstvu ljudožderstvu”.

Svećenikove insinuacije

Don Vinko Sanader prijeti tužbom i tvrdi da je riječ o računu u vlasništvu Gospe od Otoka. Međutim, don Vinko Sanader jedino govori istinu kada kaže da postoji jedan račun u vlasništvu njegove Župe, da je otvoren već više od 20 godina te da su župni ured i Nadbiskupski ordinarijat upoznati s upravljanjem tim novcem.

Sve ostalo što insinuira don Vinko Sanader nije točno. A to doista ne služi na čast osobi koja se bavi svećeničkim pozivom. Jutarnji list, naime, nije pisao o računu župe Gospe od Otoka, niti je spominjao iznos koji se na njemu nalazi. Naprosto zato što taj račun nije sporan i nije predmet istrage. Jutarnji list je jedino objavio da su na ime don Vinka Sanadera otvorena tri računa - i to ne baš tako davno kao račun njegove župe - te da se na njima nalazi oko tri milijuna kuna.

Otkud ušteđevina?

Dakle, u taj iznos od tri milijuna kuna nisu bila uračunata sredstva koja se nalaze na računu Župe, nego samo ona koja su pohranjena na privatnim računima don Vinka Sanadera, i to u tri različite valute: kunama, dolarima i eurima.

Kao ni kada je ta vijest objavljena, tako ni sada Jutarnji list ne tvrdi ništa o podrijetlu novca koji je pronađen na privatnim računima don Vinka Sanadera. Osim što je, dakako, izrazio čuđenje da jedan svećenik ima toliku ušteđevinu, da na taj iznos već godinama dobiva goleme kamate te da je, na kraju, sve to predmet uskočke istrage koja traga za desecima milijuna kuna koji su kao reket i mito isisani iz državnih i javnih tvrtki. U to je, kako je istraga dosad utvrdila, upleten i bivši premijer Ivo Sanader, brat župnika Gospe od Otoka.

Blagajnik Gospe od Otoka

Brat bivšeg premijera u izjavi za Slobodnu Dalmaciju ustvrdio je “da se ne radi o spomenutoj svoti, nego o manjoj, i to u vlasništvu župe Gospe od Otoka, koja račune u banci ima već više od 20 godina, koji su dulje vrijeme oročeni, a ja sam kao župnik opunomoćen za upravljanje tim novcem. O svoti novca koja se nalazi na računu u vlasništvu Gospe od Otoka i upravljanju njime upoznat je preko župnog ureda i župnog ekonomskog vijeća Nadbiskupski ordinarijat u Splitu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:31