REAKCIJE

Logoraši podnose prijave za mučenja u Srbiji: Nismo mi zločinci, nas su zlostavljali i ubijali po logorima

 CROPIX

ZAGREB, VUKOVAR - U Vukovaru je 15-ak logoraša na tamošnjem Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) u zadnja dva dana podnijelo pojedinačne kaznene prijave zbog zlostavljanja u konc-logorima u Srbiji 1991. i 1992.

Svaki sat - dvije prijave

Da zaprimaju prijave logoraša - od ponedjeljka u podne - potvrdio je i županijski državni odvjetnik Božidar Piljić.

Prijavu je, među ostalima, osobno podnio vukovarski branitelj i logoraš Zdravko Komšić , predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih konc-logora (HDLSKL). Komšić kaže da u ŽDO Vukovar “svakih sat vremena dolaze po dvojica logoraša”.

Mjeseci mučenja

- Podnio sam prijavu protiv onih koji su me 18. studenoga 1991. na Mitnici u Vukovaru zarobili, kao i onih koji su me devet mjeseci mučili i zlostavljali u logoru u Sremskoj Mitrovici - rekao je Komšić, dodajući da branitelji, ako znaju, u prijavi navode imena ili se u suprotnom koristi formulacija “nepoznati počinitelji”.

Osim u Vukovaru, prijave se podnose i u Zagrebu, a slijedi isto i u Osijeku.

Inicijativa je krenula od dvojice hrvatskih branitelja koji žive u Zagrebu, Darka Mihaljevića i Gorana Bušića. Inače iz Vukovara, Mihaljević je ‘91. bio sudionik obrane Vukovara koji je zajedno sa suborcima nakon pada grada odveden u srbijanski logor, a tri dana prije razmjene u Beogradu je, kaže, dobio optužnicu za ratni zločin.

Širenje inicijative

- Sva ova događanja oko uhićenja vukovarskog branitelja Tihomira Purde , ali i sporost hrvatskog pravosuđa potaknuli su inicijativu da logoraši pojedinačno podnose prijave. Suđeno je za Loru, a nitko do danas nije odgovarao za maltretiranja i ubijanja u srpskim logorima - kaže Darko Mihaljević.

On očekuje da će se takva inicijativa, nakon Zagreba i potom Vukovara, proširiti na cijelu Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:46