ČUDNA BROJKA

Baš 516.000? Kakvo je to bilo cjenkanje!

ZAGREB - Iako je poprilično dugačka lista ljubitelja glazbe koji su spremni platiti Marku Perkoviću Thompsonu da ga ne moraju slušati kako pjeva, teško da bi za to osobno zadovoljstvo uspjeli skupiti baš pola milijuna eura. Ili preciznije 516.000 eura koliko se u navodnom iskazu USKOK-u pohvalio Mladen Barišić, zatočeni čuvar HDZ-ove stranačke škrabice.

Kakvo to mora da je bilo cjenjkanje pa je završilo s takvom brojkom koja ni kada se pretvori u kune (3,8 milijuna) ne izgleda kao neka cifra na koje smo navikli u našim mito&korupcija sapunicama.

Okruglo ili na decimalu

Evo, recimo, kada je objavljeno da je 300.000 eura izdvojeno za vlasništvo u nekoj slavonskoj televiziji ili 400.000 eura da bi se otkupio udio u nekom zadarskom listu - nitko se nije zakačio za te lijepe okrugle brojke.

Pisalo se da su novci namjenski potrošeni za nagrđivanje Glavaševa lika i djela ili , u drugom sučaju, za otupljivanje kritika Sanaderove vladavine i napade na Mesića. O svemu se pisalo, ali sama cifra nikome nije bila sumnjiva ni zanimljiva. Kako bi i bila kada se u obliku tih bijednih tisuća pojavila u uglednom milijunaškom društvu.

I površnog pratitelja afera brojke sa samo pet nula teško će uzbuditi. Za izmišljeni prijelaz za životinje 18,9 milijuna kuna, za toalet na odmorištu na Dalmatini oko 3,5 milijuna kuna...To su respektabilni i uvjerljivi brojevi jer iza njih u troškovnicima leže kilometri računa sitnih usluga koje će se uvjerljivije opravdati ako zapnu na nekoj decimali.

Pedantni rizničar

Ali mito za pjevača, pa još 516.000 eura... Točno smeta tih 16. Da je 500.000, svima bi bilo lakše. Pa makar se utvrdilo da je pedantni rizničar kao proviziju uzeo prvi ili drugi dio. Ili oba zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:04