ZVALI GA U USKOK

Đapić: Kada Thompson ne pjeva za HSP, to znači da podržava HDZ...

Dugogodišnji čelnik HSP-a, a danas počasni predsjednik stranke Anto Đapić potvrdio je da je u srijedu kao svjedok bio pozvan u USKOK. Na pitanja o sadržaju svjedočenja odbio je odgovoriti
 CROPIX

Otkad je HSP surađivao s Markom Perkovićem Thompsonom?

- On je bio ‘naš’ pjevač godinama i to još od siječnja 1992. kad je nastupio na velikom pravaškom skupu u hotelu Marjan u Splitu, netom nakon što je snimio ‘Čavoglave’.

Vjetre s Dinare

Pjevao je za nas 1997. u kampanji za lokalne izbore, a kulminacija je bila za izbore 2000. kad je skupa s Giulianom nastupao za nas i za HSP BiH. U to vrijeme smatralo se gotovom stvari da će pjevati za nas, i to praktično samo za pokrivanje troškova. Bio je i član stranke. Uoči izbora 2003. pristojno ali odlučno otklonio je poziv da pjeva za HSP. To je bilo nakon njegovog velikog uzleta u karijeri nakon Related content . Objasnio je kako smatra da bi mu za karijeru bilo štetno vezivati se samo za jednu stranku.

Često smo se družili

To mi je bilo logično jer je upravo tada postao velika zvijezda. Tako da ga 2007. nismo niti pitali da nastupa za nas. Bio je sredinom rujna 2007. na konvenciji HSP-a u Lisinskom i otpjevao pjesmu ‘Lijepa li si’ zajedno s Matom Bulićem, Giulianom i Zlatnim dukatima. Preko utjecajnih prijatelja pozvali smo ga da za nas snimi spot za stranačku pjesmu ‘Zaštiti svoj san’. Nažalost, to je odbio. Nakon toga više nismo surađivali.

Je li točno da ste ga 2007. htjeli staviti na čelo liste za dijasporu?

- Ne sjećam se. Devedesetih smo se intenzivno družili i tada smo razgovarali o njegovom mogućem stranačkom angažmanu, ali je on to odmah otklonio. Od 2003. do 2007. našli smo se samo nekoliko puta. Možda je bilo govora, ali to nije bila ozbiljna ideja, inače bih se toga sjećao. Da je Thompson želio biti nositelj liste HSP-a za dijasporu, uvjeravam vas da bi on to bio.

Što ste izgubili Thompsonovim povlačenjem?

- Thompson pokriva glazbeni dio hrvatske desnice. Kad se on jasno opredijeli za nekoga, to je nosilo dosta glasova. Još 2003. morao sam odgovarati na tisuće pitanja zašto Thompson ne pjeva za HSP, i to nije bilo ugodno. Kad ne pjeva za nas, to je kao da pjeva za HDZ. Na izborima 2003. imali smo izvrstan rezultat i bez Thompsona, iako bi bio bolji s njim. No, to tada nije bilo odlučujuće. Ako ne pjeva za nas, to znači da podržava HDZ.

Ne smijem govoriti

Je li bilo odlučujuće 2007?

- Realno govoreći, kad Thompson ne pjeva za HSP, to je dobitak za konkurenciju, a to je HDZ. HDZ je tada činio sve da nas uništi. Prvo je Sanader izjavio da je ‘glas za HSP glas za SDP’ , pa su par dana kasnije, krajem rujna 2007. iz stranke izašli Tonči Tadić i Miroslav Rožić. To je bio težak udarac. Učinili su to u najgore vrijeme, samo dva mjeseca uoči izbora. Želim vjerovati da su otišli spontano, ali... Bili smo tada jaka stranka, očekivali smo 10-15 mandata, a dobili samo jedan. Što je sve bilo, pokazat će vrijeme i istrage.

Je li Thompson dobio novac da ne nastupi za HSP?

- O tome ne znam ništa, i na tome bih se zadržao. Ne bih ni mogao govoriti o tome jer sam kao svjedok bio pozvan u USKOK.

Nadam se da će istrage otkriti još puno toga što se događalo oko HSP-a, pogotovo zato što se to nastavlja. Tako je Ministarstvo uprave dozvolilo registraciju HSP- Ante Starčević, iako su još 1993. zabranili Krešimiru Paveliću da registrira stranku pod tim imenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:09