REAKCIJE

‘Prema principu Haaga, sve bi osuđene trebalo pustiti’

Odvjetnik kaže da podnošenje takvog zahtjeva omogućuju i hrvatski i haaški propisi
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Mirko Norac tražit će da ga se već ovog ljeta pusti na slobodu, potvrdio je njegov odvjetnik Vlatko Nuić. Krajem veljače Norcu istječe dvije trećine kazne, pa će podnijeti molbu za prijevremeno puštanje. Odvjetnik kaže da podnošenje takvog zahtjeva omogućuju i hrvatski i haaški propisi. Na temelju dosadašnje prakse očekuje pozitivno rješenje, i to do početka ljeta.

Dvaput osuđen

Norac je dvaput osuđen za ratne zločine: na 12 godina zatvora za zločine počinjene u listopadu 1991. u Gospiću te na šest godina u procesu za Medački džep 1993. Lani, u srpnju, kazne su mu objedinjene u jedinstvenu od ukupno 15 godina zatvora.

Nakon bijega i masovnih demonstracija pod motom “Svi smo mi Norac” , predao se 21. veljače 2001., nakon što mu je obećano da neće biti izručen Haagu. Prvo mu se sudilo u Rijeci, a potom u Zagrebu, na temelju prerađene optužnice Haaškog suda.

- Kako je riječ o dva ratna zločina, s objektivno niskom kaznom, oni koji bi mu skratili izdržavanje kazne time bi poslali pogrešnu poruku društvu - rekla je Vesna Teršelič iz Documente, udruge koja se bavi i nadzorom suđenja za ratne zločine.

- Zločin za koji je Norac osuđen vrlo je težak: prvo su se dogovorili da će privesti ljude, zato što su Srbi, pa su organizirali njihovo strijeljanje. Mirko Norac prvi je potegnuo oružje, prvi pucao kako bi time dao primjer drugima, koji su se kolebali. To su teške otegotne okolnosti, i to oni koji odlučuju moraju imati na pameti - istaknula je Teršelič.

Isti kriteriji

Ivan Zvonimir Čičak (Hrvatski helsinški odbor) kaže da bi isti princip trebao vrijediti za sve optužene za ratni zločin na području bivše Jugoslavije. “Svi bi trebali biti pušteni kući nakon što su izdržali dvije trećine kazne, jer ne mogu kriteriji biti drugačiji od onih Haaškog suda, koji pušta sve nakon izdržane dvije trećine”, poručio je Čičak.

Norac je prvi general HV-a kojem se u Hrvatskoj sudilo za ratni zločin. U listopadu 1991. vodio je likvidaciju kod Pazarišta. Sat prije ponoći u listopadu 1991., u šumi se zaustavio vojni kamion. Iz njega je iskrcana skupina muškaraca i žena. Neki od njih bili su Hrvati. Jedna žena je zajaukala: “Sine, nećeš me valjda ubiti?”. Norac ju je odveo u šumu i ubio. Sud je utvrdio da je tako ubijeno najmanje 50 civila, među njima i Hrvata.

Olakotne okolnosti:

* Zločini su počinjeni u kaotičnim uvjetima ratnog Gospića

* Norac je bio mlad, imao je samo 24 godine

* Nije bio školovani časnik, nije prošao primjerenu obuku, lako su s njim manipulirali iskusniji

* Supruga mu sada čeka drugo dijete

Otežavajuće okolnosti:

*Osobno je ubio jednu ženu. U pokušaju da ubije mladića koji ga je pozivao “Norac, Norac!”, triput mu je zakazao pištolj

*Likvidacije su bile pripremane. Prvo su svi civili pozvani da se vrate u Gospić, zatim je napravljen popis Srba, pa je Norac s Tihomirom Oreškovićem naređivao njihovo odvođenje iz kuća i podruma, zatvaranje i likvidaciju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:51