IZDAVANJE ELEKTRONSKIH RECEPATA

Prvi dani novog sustava: Umjesto u čekaonici visim na telefonu jer se doktorica ne javlja

Za izdavanje jednog e-recepta treba oko 20 sekundi. Ako je veza idealna
 RANKO ŠUVAR/CROPIX

ZAGREB - Trebam lijek!

- Molim vas vašu zdravstvenu karticu, pa ćemo vidjeti koje lijekove trebate. Fursemid, Ibuprofen, Lubor, Kalinor. Evo, to je terapija.

- I Sanval bi trebao biti na listi.

- Nažalost, taj lijek nije unesen.

- Znači opet moram zvati doktoricu. Sestra očito nije upisala sve što sam joj rekao.

Moraju se priviknuti

Tako su jučer farmaceutkinja Mira Majorinc i Zlatko Brozović u ljekarni na Savskoj pokušali uskladiti njegove želje i stvarnost liste lijekova propisanih na elektroničkom receptu. No, gospodin Brozović, kaže, nije ljut jer ipak je to početak elektroničkih recepata.

- Kad se sve uigra, bit će to dobro. Mi stariji teže prihvaćamo novosti, ali moramo se priviknuti. Sada ipak puno toga mogu obaviti telefonom i ne moram ići u ambulantu - zaključuje Brozović, uvjeren da će mu ubuduće biti lakše doći do potrebnih lijekova. Njegovo zadovoljstvo nije dijelio gospodin Marko kojem to - i nije nešto! Dodaje kako bi radije da bude po starom.

- Pokušao sam jučer nazvati doktoricu i dobiti svoje recepte, ali pola sata sam zvao i ništa. Stalno zauzeto. Morali bi, ako hoće da to funkcionira, uvesti više linija da ljudi mogu doći na red. Dosad su bile gužve u čekaonicama, a sada će biti na telefonima - ljuti se na e-recepte gospodin Marko.

Počelo uhodavanje

Ta dva mišljenja koja smo jučer čuli u ljekarni u Savskoj, kroz koju je u pola sata prošlo desetak pacijenta s e-receptima, govore da će idući mjeseci biti uhodavanje za sve, od pacijenata do liječnika. Čini se da jedino farmaceuti nisu fascinirani novim sustavom jer, kako kaže, mr. Mira Majorinc:

- Mi smo i dosad uvodili sve recepte kompjutorski.

Dodaje da za izdavanje jednog e-recepta treba dvadesetak sekundi ako kompjutorska veza radi besprijekorno. Njezina kolegica Mirna Vladislavić naglašava da bi sve moglo biti brže kada bi ta veza bila brža.

Sljedeći su pedijatri

Ovo je samo jedna od tisuće ljekarni u Hrvatskoj do koje liječnički recepti već dva dana putuju isključivo preko kompjutora. Pacijenti više ne trebaju papir jer će ljekarnici čim provuku zdravstvenu karticu ili upišu njezin broj u računalo dobiti ispisan recept i izdati lijek. Većina je novim sustavom zadovoljna. Liječnici zato što će imati manje gužve u ambulantama, pacijenti jer će stalnu terapiju moći naručiti i preko telefona, a ljekarnici jer više neće imati tone papira. Nadležni kažu da će se tako uštedjeti oko 15 milijuna kuna i da će toliko više ostati na raspolaganju zdravstvu. Godišnje su liječnici u Hrvatskoj prosječno ispisivali oko 50 milijuna recepata. Predviđeno je da početkom veljače u informatički sustav budu uključeni pedijatri, a mjesec dana poslije i stomatolozi.

Kod mene i dalje gužva

Moja je ordinacija i dalje puna, danas je čak i gužva, pa ne vidim puno prednosti za liječnike od uvođenja e-recepata. Kad je riječ o pacijentima, oni nikako ne bi smjeli, čak i ako su kronični bolesnici, dobivati recepte samo preko telefonskog poziva jer im liječnik treba, primjerice, provjeriti tlak ili napraviti pregled - kaže dr. Tanja Vucelić, obiteljska liječnica u Domu zdravlja Centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:29