NOVO LICE VLADE

Domagoj Ivan Milošević: Demokršćanin sam i neću se mijenjati. Zato sam ušao u HDZ

Potpredsjednik Vlade govori i o sukobu interesa, investijskim planovima i lošem rejtingu Vlade

ZAGREB - Domagoj Milošević najmlađi je član vlade od kojeg se, ujedno, najviše i očekuje. Kao potpredsjednik vlade za investicije u antikorupcijskoj klimi izložen je i posebnom povećalu javnosti. U Jutarnjem prvi put govori o svom ulasku u vladu i HDZ, te o investicijskim planovima.

Zbog čega ste se odlučili politički angažirati u zadnjoj godini mandata vlade čiji rejting nije blistav?

- Odlučio sam se javno angažirati u trenutku kad se gospodarska kriza prelila u Hrvatsku, a to je bilo par godina prije mog imenovanja.

To mi se to činilo prirodnim i odgovornim iako sam mogao i stajati po strani. U prirodi je poduzetništva da preuzme odgovornost upravo u kriznim trenucima, pogotovo ako se ona odražava na gospodarstvo. Kao član HUP-a javno sam istupao, davao savjete i kritike i nastojao sam biti konstruktivan. Kada me je predsjednica Vlade pozvala da se pridužim njezinom timu odlučio sam poziv prihvatiti iako sam imao dosta osobnih razloga da to ne učinim.

Između ostalog, i zbog toga jer su poduzetnici u politici pod povećalom javnosti, naročito ako u društvu postoje izražene socijalne razlike. Moja je namjera, a za to imam dovoljno iskustva i energije, pa i međunarodnih veza, da u vladi pridonesem gospodarskom oporavku kroz nove investicije, što će pomoći svima, pa i onima koji me sad kritiziraju.

Jeste li i dalje kritički raspoloženi prema vladi?

Ź Ideje koje sam ranije iznosio sada moram ugraditi u politiku koja ima svoje okvire. Naravno da nisam očekivao idealne uvjete. Ali na javnoj sceni je najlakše promatrati, solirati, davati prijedloge ili kritizirati.

Tako puno lakše dobijete simpatije javnosti. Teže je donositi odluke kad ste u problemima ili funkcionirati kao dio tima ako ste navikli odluke donositi sami. Preda mnom je bio izbor i ja sam izabrao.

Bit će nam bolje

Nakon ulaska u Vladu postali ste i član HDZ-a. Zbog čega ako je rejting te stranke na vrlo niskim granama?

Ź Do prije mjesec dana nisam bio član ni jedne stranke, no uvijek sam se vidio na desnom centru. Moji su svjetonazori demokršćanski i ne mislim ih mijenjati. HDZ je velika stranka koja je stvarala modernu povijest ove zemlje. Samo velike stranke mogu se suočiti sa svojim pogreškama na način na koji se ova vlada suočava s korupcijom iz vremena bivšeg premijera.

Smatram da se isto može i na planu gospodarskog oporavka. Hrvatska će nakon svega ovog biti bolje društvo. Mislim da malo tko, ako je stvarno iskren, može osporiti tu zaslugu osporiti predsjednici Kosor i HDZ-u .

Posljednje ankete govore da javnost ne misli tako. Pad rejtinga HDZ-a i vlade je dosta primjetan vjerovatno i jer je sastav vlade ostao dobrim dijelom nepromjenjen...

Ź Mislim da je reakcija javnosti očekivana s obzirom na događaje iz mandata bivšeg premijera. Smatram i da će javnost uvidjeti napore premijerke da se s tim suoči i prevlada krizu, između ostalog i uz sudjelovanje novih ministara.

Kako će se vaš angažman u vladi odraziti na vaše tvrtke? Bojite li se optužbi za sukob interesa?

- Upravljačka prava tvrtke u kojima sam bio suvlasnik i njima upravljao, u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa prenio sam na odvjetnicu. One imaju kvalitetan i odgovoran menadžment, predane i marljive ljude, od koji su neki i suvlasnici. Izuzetno mi je bitno da sve te tvrtke kojima sam zadnjih desetakak godina davao cijelog sebe dalje napreduju.

Od toga izravno živi nekoliko stotina obitelji, a kad se uzmu u obzir brojni partneri taj je broj još mnogo veći. Hrvatska je mala zemlja i malo gospodarstvo s vrlo značajnom, izravnom ili neizravnom, participacijom države u kreiranju BDP-a. Dakle, ne postoji ozbiljna tvrtka u Hrvatskoj koja ne posluje sa državom ili tvrtkama u državnom vlasnistvu. Udio u ukupnom poslovanju mojih dojučerašnjih tvrkti s državom relativno je malen.

Na kraju, ne vjerujem da bi se više itko usudio poigravati s kriminalom u javnoj nabavi, nakon antikorupcijskih akcija koje je započela ova vlada.

CJELOVITI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:29