NEMA MONOPOL

Milošević: Moja imovinska kartica je najbolji dokaz da ne namjeravam ništa skrivati

Zagreb, 020211.Vlada, danas je press konferenciju odrzao potpredsjednik vlade za investicije Ivan Domagoj Milosevic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubasic / CROPIX

ZAGREB - „Pastor nije monopolist, a ja sam ponosan na sve što se događalo u toj tvrtki u zadnjih 10 godina, koliko sam joj bio na čelu“, poručio je danas Domagoj Ivan Milošević, novi potpredsjednik Vlade za investicije na konferenciji za novinare, koju je sazvao zbog medijskih tvrdnji da je u sukobu interesa, te da je Pastoru monopol na tržištu omogućila Vlada u kojoj se i on nalazi u posljednjih mjesec dana.

Milošević je istakao da je Pastor preuzeo u vrijeme kada se tvrtka gušila u dugovima i kada je bila pred bankrotom, dok je danas najveći proizvođač vatrogasne opreme u jugoistočnoj Europi i jedina koja proizvodi cijeli proizvod, uključujući i rezervne dijelove.

Pastor, poručio je, danas posluje u sedam država i zapošljava tristotinjak radnika, a od oko 200 milijuna godišnjeg prihoda manje od polovine ostvaruje u Hrvatskoj. Unatoč trendu seljenja proizvodnje na Daleki istok, Pastor je, poručuje, ostao u Hrvatskoj.

Odbacio je i tvrdnje da je njegovoj tvrtki Vlada omogućila monopol, što argumentira podatkom da u Hrvatskoj postoji šest proizvođača vatrogasne opreme. No, kao prednost tvrtke kojoj je do jučer bio na čelu novi je potpredsjednik Vlade naveo da ni jedna od konkurentskih tvrtki ne proizvodi cijeli proizvod, nego samo sklapa dijelove proizvedene mahom u Kini, što s Pastorom nije slučaj. U poslovanju Pastora s državom i državnim tvrtkama ne vidi problem ni zato što s javnim sektorom posluju i brojne druge tvrtke.

Milošević je odbacio i tvrdnje o nezakonitostima u privatizaciji Pastora. Štoviše, kaže, tvrtka je „svjetli primjer privatizacije u Hrvatskoj“: privatizirana je u prvoj polovici '90-ih godina prošlog stoljeća, kada se on još nije bavio biznisom, u nju je unijet konkretan novac, a njegov otac imao je samo dva posto dionica i teško da je s tako malim vlasničkim udjelom mogao, kako se vjeruje, odrediti budućnost tvrtke. Novinarima je poručio da ga više ne pitaju o Pastoru, već da se za informacije o toj tvrtki obrate upravi tvrtke.

„Moja imovinska kartica je najbolji dokaz da ne namjeravam ništa skrivati“, poručio je, dodavši kako je ponosan na svoj novi angažman u Vladi i HDZ-u, u koji se učlanio prije mjesec dana.

Kao razlog ulaska u Vladu Milošević navodi novi izazov i vjeru da nešto može učiniti na pokretanju zamrlog investicijskog ciklusa u hrvatskom gospodarstvu, dok je kao razlog ulaska u HDZ istakao svoje konzervativne stavove i demokršćansku orijentaciju.

„Nije mi žao što sam ušao u politiku. Ovo je izuzetno bitan trenutak za Hrvatsku, a ja volim izazove. Idemo dalje!“, istakao je Milošević.

U fokusu njegova rada u sljedećih godinu dana bit će privlačenje stranih investicija u Hrvatsku i otklanjanje prepreka ulaganjima, kao i realizacija ambicioznog Vladinog kataloga javnih investicija, teškog oko 100 milijardi kuna.

Milošević je ponosan što su Banski dvori počeli rad na dijelu tih investicija, pa bi u ovoj godini, zajedno s privatnim sektorom, u hrvatsko gospodarstvo trebali „upumpati“ više od šest milijardi kuna, a što bi trebalo rezultirati bržim oporavkom hrvatskoga gospodarstva i otvaranjem novih radnih mjesta.

U proteklih je mjesec dana, tvrdi, imao više od sto susreta, a jučer se sastao i s veleposlanicima zemalja EU, kojima je predstavio Akcijski plan uklanjanja prepreka ulaganjima u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:06