NOVI MOĆNI PAR

Martina i Niko Dalić: Novca imaju, ali se ne razbacuju. Žive na kredit i ne pate na skupe marke

Otkrivamo kako žive Niko i Martina Dalić, trenutno najutjecajniji bračni par u politici i ekonomiji

ZAGREB - Sposobni, ambiciozni i stručni, bračni par Dalić, Niko i Martina, u ovom su trenutku ljudi čije karijere pokazuju da kriza ne znači nužno i dramu u poslovnom napredovanju.

Martina Dalić je postala ministrica financija u trenutku kada je ta fotelja izgledala kao električna stolica, a Niko Dalić postaje član Uprave Ine iako mu je baš zbog supruge bilo osporavano to mjesto unatoč 20 godišnjem stažu u toj kompaniji.

Stručan i kvalificiran

- Niko Dalić je moj suprug i prije je imao uspješnu poslovnu karijeru. Nadam se da će tako biti u budućnosti i da mu moj položaj neće biti prepreka. Zašto mislite da je u sukobu interesa - rekla je jučer nakon sjednice Vlade ministrica Dalić ljutita zbog novinarskih pitanja o sukobu interesa.

Kolege u Ini opisuju ga kao stručnjaka koji je u cijelosti predan svom poslu. Imenovanje u Upravu Ine navodno je bilo planirano i prije nego mu je supruga postala ministrica financija.

U stručnim krugovima vlada uvjerenje da je Niko Dalić doista u Upravu Ine sada došao zato jer je profesionalac, kvalificiran za taj posao, a ne zahvaljujući poziciji supruge koja je članica HDZ-a posljednjih nekoliko godina. No, to je uvijek izgledalo više kao kombinacija neophodnog karijernog poteza nego ideološke odanosti HDZ-u. Uostalom, svjetonazor koji bračnog para Dalić može se uklopiti u ono što bi HDZ rado imao u svom članstvu.

Riječ je o, realno, mirnom i povučenom paru koji se usprkos dobrim primanjima ne razmeće ali i ne gomila novac. Posljednjih nekoliko godina stanuju u stanu od 140 kvadrata u širem centru grada ali se nikada nisu isticali statusom ili primanjima. Godinama grade kuću od 240 kvadrata s nevelikom okućnicom. Njihove nekretnine ukupno vrijede oko 5 milijuna kuna.

Lijepo uređen stan

I dok ministricu sada vozi službeni vozač u Passatu, njen suprug ima BMW serije 3, što je automobil koji si ipak priušti svaki malo bolji obrtnik u Hrvatskoj. Vjernici su, ali ih se ne može baš redovito vidjeti u crkvi.

Stan i kuću su kupili od kredita koje još uvijek otplaćuju, a s obzirom da su imali primanja koja su, zbrojeno, u nekim razdobljima dosezala i po 80 tisuća kuna, ne može se reći da su se odricali da bi stjecali nekretnine. A one su uređene bez razmetanja i pretjerivanja.

- To je stan kao i svaki drugi, lijepo uređen i opremljen - rekla nam je njihova prijateljica dodajući kako oni u stvari žive kao i svaka dobrostojeća obitelj. Za uređenje stana i kuće brine Martina, ona je ta koja će unositi svoju energiju i stil dok će Niko prihvaćati njene zamisli. On je, kao i ona, posvećen karijeri i radu u kompaniji no ona uspijeva i maksimalno se angažirati oko kuće i obitelji. Brine o djeci, vanškolskim aktivnostima i obrazovanju, stalo im je da djeca budu dobro obrazovana, a prijatelji kažu kako se ni po djeci ne može zaključiti da dolaze iz bogate obitelji. Djeca se školuju u najbližoj školi i ne pate za odjećom i predmetima s potpisom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:18