‘HITAN’ POSTUPAK JOŠ TRAJE

‘Moja Ana više mi ne vjeruje, svima govori da je baka ne želi’

Administracija je jednu trogodišnjakinju i njezinu baku uhvatila u kolo iz kojeg se ne nazire izlaz
 Nina Đurđević/Cropix

ZAGREB -“Odluka suda uslijedit će pismeno.” Tako je napisala sutkinja nadležnoga suda 21. siječnja, na posljednjem ročištu oko povjerevanja na skrb male Ane, trogodišnje djevojčice koja već četiri mjeseca - zbog očite i utvrđene pogreške Centra za socijalnu skrb - boravi u dječjem domu.

Nije priznao dijete

No, ni nakon skoro tri tjedna sutkinja nije poslala svoju odluku. Umjesto toga, baka Ivana, koja se od prošlog ljeta bori za unučicu, dobila je poziv za još jedno psihološko vještačenje. Jučer popodne ispitao ju je sudski vještak.

Postupak je “hitan” od početka, a to “hitno” - traje četiri mjeseca.

- Na rubu sam snaga, a Ana... ona je drugo dijete. Svima govori da je baka ne želi kod kuće, pa je stoga u domu. Mislim da je počela to prihvaćati kao činjenicu, da je odlučila prihvatiti svoju sudbinu. Više mi ništa ne vjeruje, neće niti slušati da će uskoro ići kući. Kako bi mi uopće vjerovala - pita se baka Ivana. Administracija je jednu trogodišnjakinju i njezinu baku uhvatila u kolo iz kojega one više ne naziru izlaz. Podsjetimo, Anina mama, koja je kao tinejdžerica s dijagnosticiranom shizofrenijom zatrudnjela s 21 godinu starijim muškarcem, nikad se nije brinula o Ani, nego je to činila baka Ivana. Brinula se i o kćeri i o unuci jer otac nije priznavao Anu. Činila je to pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, koji je dvije godine slao pozitivna izvješća o brizi za Anu. No, prošlo se ljeto Anina mama ponovno povezala s ocem svojeg djeteta i na prijevaru je odvela djevojčicu u drugu županiju. Otad traje bakina borba .

Josipovićev ured

Dijete je oduzeto roditeljima i vraćeno baki u rujnu, nakon što je zbog obiteljskog nasilja intervenirala policija.I tada nastupa šok: lokalni Centar za socijalnu skrb, s područja na kojemu živi otac, zatražio je od suda da Aninim roditeljima oduzme pravo da žive s Anom, ali da dijete ne ostane kod bake, kod koje je u tom trenu bilo, nego da se smjesti u dom! Sutkinja je poslušala savjet Centra koji u opsežnoj dokumentaciji nigdje nije niti spomenuo da postoji djetetova baka koja se o njemu želi brinuti.

Baka je tako dobila sudsko rješenje da hitno preda dijete u dom. Angažirala je odvjetnika, da bi shvatila da nema izbora: ne posluša li sud, neće nikada dobiti dijete.

- Vikala sam da nikad neću dati svoju unučicu u dom, da to ne dolazi u obzir, da je to suludo, ali svi su odmahivali glavom. Morate, to je sudska odluka, ali napravit ćemo sve da se ona izmijeni - objasnila je baka. Tada su se u slučaj uključili Ured predsjednika Ive Josipovića, Ministarstvo socijalne skrbi, Ured pravobraniteljice za djecu... Zaključak je bio jedinstven: Centar za socijalnu skrb je pogriješio, Ana mora biti s bakom. Unatoč tome, Ana je još uvijek u domu. Jer sve ima svoj zakonski rok.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:57