VLADA UGROZILA SPAŠAVANJE ŠKVEROVA

Končar: Ovo nema smisla, sad neću kupiti škverove

Danko Končar htio je kupiti 3. maj, Kraljevicu i Brodotrogir, ali sada najavljuje povlačenje iz posla
 Sebelić/CROPIX

RIJEKA/ZAGREB - U samoj završnici privatizacijskog procesa Vlada je danas donijela odluku o drastičnom povećanju koncesijskih naknada za brodogradilišta i, prema svemu sudeći, otjerala Danka Končara, jedinog kupca za čak tri brodograđevne tvrtke.

Neprihvatljiv uvjet

Novi bi vlasnik, umjesto dosadašnjih 0,50 kuna po četvornom metru fiksne naknade plus 1 posto iz profita, državi trebao platiti čak 3 kune za kvadrat zemljišta i 1 posto iz ukupnih prihoda. Godišnji prihod 3. maja kreće se u prosjeku oko milijardu kuna, što znači da brodogradilište samo za koncesiju mora platiti 10 milijuna kuna ostvarilo dobit ili ne.

To je za Končara neprihvatljiv uvjet i Vlada, koja je na istoj sjednici dala zeleno svjetlo njegovoj ponudi za 3. maj, praktički je minirala svaku šansu da proda ne samo 3. maj nego i Kraljevicu i Brodotrogir.

- Dovedeni smo u pat-poziciju iako smo u dosadašnjim razgovorima upozoravali da s tom visinom koncesije mi u startu nemamo nikavu šansu učiniti brodogradilišta profitabilnima - kaže Nenad Končar, direktor Jadranskih ulaganja.

- Novi iznos koncesijske naknade, koji se sada vezuje uz ukupne prihode, pojeo bi, dakle, sav profit ne 3. maja nego bilo kojeg uspješnog europskog brodogradilišta. Po tim uvjetima mi ne možemo ići u akviziciju nijednog od triju brodogradilišta jer smo unaprijed osuđeni na neuspjeh - poručuje Končar te napominje da je to izričito stajalište njegova oca.

Komercijalni uvjeti

Iz Vladinih izvora doznajemo da nije samo Končar upozoravao na neodrživost novog izračuna koncesije. Primjedbu da je riječ o previsokoj naknadi Vladini su pregovarači čuli i u Europskoj komisiji, pa je potpuno nejasno tko je odlučio da se usred procesa privatizacije mijenjaju uvjeti. Nitko to ne želi službeno komentirati, no jedan visoki Vladin dužnosnik kaže kako to nije sporna odluka jer se brodogradnju mora naučiti poslovati po komercijalnim uvjetima. Poziva se pritom na pulski Uljanik, koji je prihvatio novi izračun koncesijske naknade.

- Točno, prihvatili smo jer je to bio uvjet EK da nas se više ne tretira kao tvrtku s teškoćama, no očekujemo da će se ta koncesija ipak mijenjati, jer bi nam inače odnijela svu dobit - kaže predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković.

Dodaje kako nema te dobiti u brodogradnji koja to može podnijeti.

- Ovakva visina koncesije za ovaj naš sektor naprosto je nerealna - zaključuje prvi čovjek jedinog uspješnog brodogradilišta.

U ovom trenutku nitko ne želi spekulirati može li se i kako iz ove situacije uopće isplivati. Končar je jedini jasan - taj uvjet on neće potpisati.

‘S Končarom nastavljamo pregovore’

ZAGREB - Na istoj sjednici na kojoj je odlučila povećati koncesijske naknade koje su škverovi plaćali za korištenje pomorskog dobra, Vlada je odlučila da će pregovore o privatizaciji riječkog 3. maja nastaviti s tvrtkom Jadranska ulaganja Danka Končara. Njegova tvrtka ujedno je i jedina koja je nakon isteka natječaja za prodaju riječkoga škvera uputila svoju ponudu HFP-u. ( A. M. )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:11