NA BURZI NAJVIŠA CIJENA BILA 4050 KUNA PO DIONICI

Inu po rekordnoj cijeni kupuju Mol-ovi igrači s Djevičanskih otoka?

Manje pakete dionica kupovali su i razni fondovi iz srednje Europe
 GORAN MEHKEK/CROPIX

ZAGREB - Svakog dana Inina dionica na zagrebačkoj burzi opet ruši sve povijesne rekorde. Jučerašnji je dan završila s cijenom od 4020 kuna, a najviša joj je u jednom trenutku bila 4050 kuna.

Tko je taj galantni kupac, koji ne pita za cijenu nego kupi sve što se ponudi i po cijeni koju izlista? To je domaćim financijskim krugovima ‘pitanje od milijun dolara’. Službeni odgovor na njega, za sada bez rezultata, traži Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Cipar, Bermudi...

Istraga je zapela na Djevičanskim otocima! Doznalo se da Ininu dionicu najviše kupuje izvjesni fond čiji su osnivači Ciprani s bermudskom adresom.

No, tom je fondu vlasnik neki fond s Djevičanskih otoka prema čijem je nalogu on počeo kupovati Inine dionice, a tko su vlasnici tog fonda s Djevičanskih otoka još nema odgovora. Manje pakete skupih Ininih dionica kupovali su proteklih tjedana i razni fondovi iz srednje Europe, pa i neki pojedinci.

Jesu li svi oni MOL-ovi igrači, nitko ne zna, no većina pretpostavlja da je tako. Kažu da je mađarskom partneru u Ini jako stalo da pokupuje dovoljno dionica kako bi osvojio više od 50 posto vlasništva.

Sada ima, službeno, 47,26 posto, a na skrbničkim računima u bankama, koji nisu otvorili domaći mirovinski fondovi i uz koje ne piše za koga su, još je oko 1,7 posto dionica.

Najviše je na jednom takvom računu kod PBZ-a - 1,43 posto, a ostatak na dva računa u Erste i Raiffeisen banci. Pod pretpostavkom da su sve te dionice posredno MOL-ove, ukupno bi Mađari upravljali sa oko 49 posto dionica, što znači da im za prevlast nedostaje još oko 1 posto.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:12