HAŠKA PRESUDA GENERALIMA

Gotovina, Čermak i Markač osuđeni na XX godina zatvora

HAAG - Ante Gotovina osuđen je na XX, Ivan Čermak na XX, a Mladen Markač XX godina zatvora, odlučilo je tročlano sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije predvođeno Alphonsom Oriem .

Trojica hrvatskih generala bila su optužena pred Haškim sudom za 'sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj'.

Sudsko vijeće smatra da su tri optuženika nastupala u udruženom zločinačkom pokretu s ciljem micanja srpskog stanovništva iz kajine.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda hrvatskim generalima

Proces je vodilo i presudu izreklo sudsko vijeće predvođeno nizozemski sucem Alphonsom Oriejem, a uz njega su još suci Uldis Kinis iz Latvije i Elisabeth Gwaunza iz Zimbabvea.

Tužiteljstvo je za Gotovinu tražilo 27 godina zatvora, za Markača 23 i za Čermaka 17 godina, dok su branitelji zahtijevali da ih se oslobodi krivnje.

Nakon presude, tužitelji i obrana mogu se žaliti u roku od 30 dana, a u eventualnom žalbenom postupku mogu se uvoditi i novi dokazi koji nisu bili dostupni u prvostupanjskom dijelu procesa.

Suđenje trojici generala počelo je 11. ožujka 2008., a zadnji svjedok ispitan je 11. lipnja prošle godine. U 303 dana ukupno je ispitano 138 svjedoka tužiteljstva i obrane. Generali Čermak i Markač u pritvoru su od ožujka 2004., a Gotovina je pritvoren u prosincu 2005. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:30