GLAVNI REVOLUCIONARI PROTIV FUCHSOVIH ZAKONA

Braća Kapović vode pobunu profesora u Zagrebu i Zadru

Braća Kapović, jedan u Zagrebu, a drugi u Zadru, na čelu su bunta protiv reforme Sveučilišta

ZAGREB, ZADAR - Borba traje na dva fronta. Zadarski je pod “zapovjedništvom” Marka Kapovića, a zagrebačkim snagama zapovijeda Mate Kapović. Dvojica braće, obojica sveučilišni djelatnici, obojica ostrašćeni revolucionari. Isto prezime, isti cilj: borba za prava malog čovjeka protiv političko-ekonomskih elita, pravo na javno financirano obrazovanje i bunt protiv novih prijedloga zakona o sveučilištima...

U vrijeme kad je Franjo Tuđman ljubio hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi, Mate Kapović, stariji i u javnosti poznatiji brat, viši asistent na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, slavio je 14. rođendan. Taj mladi intelektualac s nepunih 30 godina profilirao se u najžešćeg kritičara vlasti. Borac je protiv jezičnih normi, kapitalizma, neoliberalizma, NATO-a, EU i komercijalizacije obrazovanja, sudjelovao je u svim prosvjedima civilnog društva u posljednjih nekoliko godina - od Varšavske do protuvladinih demonstracija.

Politički aktivizam

- Sve su te akcije povezane jer se u svima radi o borbi za općedruštveni interes. U svim akcijama sudjelujem isključivo zato što vjerujem u njih i svoje ideje - rekao je jednom prilikom.

Mate Kapović rođen je u Zagrebu 1981. godine. Završio je Klasičnu gimnaziju 1999. te upisao Filozofski fakultet. Od 2004. radi na matičnom fakultetu gdje predaje povijesnu indoeuropsku fonologiju i morfologiju. Za njega prijatelji kažu da je pravi skriboman. Poznat je i po oštrim stavovima kada je riječ o jeziku. Pobunio se protiv konzervativnih jezičnih normi i došao u sukob sa starom gardom jezikoslovaca.

Politički aktivizam, pak, doveo ga je nekoliko puta u situaciju da su se neke osobe s visokih pozicija “raspitivale” o njemu, a zbog svog angažmana, tvrdi u jednom intervjuu, bilo je odugovlačenja s napredovanjem u više zvanje.

Putuje kao backpacker

- No, to su sve zapravo sitnice i stvari koje sam ionako očekivao. Bilo bi naivno misliti da će biti drugačije, a, osim toga, radije bih se ubio, nego dopustio da me takvi problemčići spriječe u borbi za ono u što vjerujem - kaže Mate.

Kapovići su sinovi HRT-ova urednika i novinara Joze Kapovića, ali Matu Kapovića rijetko ćete natjerati da priča o privatnom životu. Samo je jednom prilikom izjavio: - Otac mi tu i tamo pokušava dati neke savjete, koje ja katkad poslušam, a katkad i ne. Ma, zapravo me pušta da radim što god hoću i ne miješa se pretjerano u to, iako se ne slaže uvijek sa mnom.

U slobodno vrijeme svira didgeridoo, čita stripove i putuje kao backpacker.

Manje poznati brat, Marko Kapović, već dvije godine radi na Odjelu za francuske i iberoromanske studije zadarskoga sveučilišta. Taj 27-godišnji asistent, koji je sudjelovao u akcijama za besplatno obrazovanje i podržavao studentske blokade, smatra kako je dužnost svakog akademskog građanina da se brine za dobrobit zajednice te podupire svaku akciju koja ima za cilj opće dobro. Zajedno s 50-ak kolega iz Zadra bio je među prvima koji su dali potporu zagrebačkom Filozofskom fakultetu i inicijativi Akademska solidarnost.

Rektor kao direktor

- Ključno je da se uspavana i troma akademska zajednica trgne jer je upravo na njoj odgovornost da spriječi donošenje ovako štetnih zakona - ističe Kapović.

U borbi protiv reforme neće prezati ni od štrajka jer ovim zakonom Ministarstvo, kaže Marko Kapović, želi Sveučilište pretvoriti u korporaciju, rektora u generalnog direktora, a Sveučilišno vijeće u nadzorni odbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:31