POSLJEDNJE PRIPREME

Pola milijuna građana pozdravit će Papu, očekuje ih sunčano vrijeme

Iako je za vikend najavljivana kiša, za nedjelju 5. lipnja prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda predviđaju sunčano vrijeme

Nakon višemjesečnih priprema i iščekivanja njegovog dolaska, Papa Benedikt XVI. bi u subotu oko 11 sati trebao sletjeti u zračnu luku Pleso čime će i službeno započeti njegov pohod Zagrebu u koji dolazi pod geslom “Zajedno u Kristu”.

Vjeruje se da će papu u Zagrebu dočekati više od pola milijuna ljudi.

Vrhunac papinog dolaska bit će u nedjeljno euharistijsko slavlje na Hipodromu na kojem će zajedno sa više od 400 tisuća vjernika proslaviti Dan hrvatskih katoličkih obitelji. Za vrijeme subotnjeg bdijenja na Trgu bana Josipa Jelačića, očekuje se da će sa Svetim Ocem moliti oko 30 tisuća mladih, dok se deseci tisuća vjernika očekuju i u pokrajnim ulicama kao i ispred Katedrale gdje će se bdijenje prenositi na video zidovima.

Za vrijeme dvodnevnog posjeta Svetog Oca Hrvatskoj, Zagreb će postati ‘zabranjeni grad’ - više od 230 trgovina, institucija i ugostiteljskih objekata u užem središtu grada bit će zatvorena, a tijekom vikenda neće raditi ni tržnice Dolac i Britanski trg. Zatvorit će se svih 67 poslovnih objekata na Trgu bana Josipa Jelačića, a sve terase ugostiteljskih objekata u strogom središtu grada bit će uklonjene.

Ovog vikenda vrijedit će i posebna regulacija prometa, pa će tako biti zabranjen promet za sva vozila u centru Zagreba. Svi automobili koji budu bili propisno parkirani na trasama kojima prolazi Sveti Otac, djelatnici Zagrebparking će, o trošku MUP-a, ukloniti i premjestiti na najbliže lokacije od mjesta s kojeg su ih ‘dignuli’ ili u Strojarsku ulicu.

Zbog sudjelovanja Benedikta XVI. na bdijenja sa mladima koje će se sutra održati na Trgu bana Josipa Jelačića, bit će izmijenjen i tramvajski promet.

Iako je za vikend najavljivana kiša, za nedjelju 5. lipnja prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda predviđaju sunčano vrijeme. Ipak, u slučaju kiše, građani se upozoravaju kako na Hipodrom i na Trg neće smjeti unosti kišobrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:04