MLADIĆ DANAS U SUDNICI

Ratko Mladić dobio odvjetnika, a Dodik će mu plaćati obranu

Ratni zločinac na prvom će ročištu zatražiti dodatno vrijeme za pripremu

ZAGREB - Ratko Mladić odbija se izjasniti o krivnji i zatražit će dodatno vrijeme za proučavanje optužnice, objavio je njegov beogradski odvjetnik Miloš Šaljić.

To ne znači da se Mladić danas neće pojaviti u sudnici Haaškog suda: prema pravilima, ima pravo tražiti dodatni rok za očitovanje o tome smatra li se krivim po optužbama koje mu se stavljaju na teret.

Kako Mladić još nije odabrao odvjetnika, tajništvo suda odredilo je da će ga na ovom ročištu zastupati Aleksandar Aleksić, koji je prije u Haagu zastupao načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića.

Srbija ne plaća troškove

Ako se danas ne izjasni o krivnji, sud će zakazati iduće ročište na kojem će to učiniti u roku od mjesec dana. Današnjim ročištem predsjeda stalni sudac Haaškog suda Alphons Orie, predsjedavajući sudskog vijeća koje je sudilo Gotovini, Čermaku i Markaču.

Srbija neće plaćati troškove Mladićeve obrane. Ona svojim državljanima u Haagu isplaćuje pritvorski džeparac od 200 eura mjesečno, kojim mogu plaćati telefon ili narudžbe iz kantine.

Pravo na pomoć imaju samo oni koji su se dobrovoljno predali . Haaški sud plaća obranu svakom optuženiku ako dokaže da nema novca sam plaćati. Akcijski tim za suradnju s Haaškim sudom vlade Srbije već je izračunao da ih je Mladić dosad koštao 80 milijuna eura, koliko su koštale akcije potrage za njim u osam godina.

Financijska šteta

Napravili su i procjenu koliko ih je koštalo to što zbog njega nisu ni ušli u EU niti dobili pristup europskim fondovima: 1,5 milijardu eura.

Kad su iz vlade Srbije poručili da neće financirati Mladićevu obranu, javili su se iz vlade Republike Srpske: njihov premijer Aleksandar Đombić najavio je da će iz proračuna izdvojiti novac za obranu. Poručili su da će hitno formirati fondaciju za pomoć optuženima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 07:36