TRIBUNALSKI TRUBADURI

Čovjek koji je osudio Antu Gotovinu: ujutro sudi, a popodne pjeva o zločinima

U razgovoru za agenciju Sense Orie otkrio svoju strast prema glazbi
 Darko Mihalić/Globus

ZAGREB - Alphons Orie, sudac koji je osudio generala Gotovinu, veliki je zaljubljenik u glazbu. Zajedno s drugim sucima, tužiteljima, odvjetnicima i sudskim osobljem Haaškog suda, pjeva u zboru Tribunalski trubaduri, prenosi agencija Sense.

Haaška novinska agencija napravila je portret suca Orieja, pod nazivom “Pravo i glazba”. Nizozemac koji je ogorčio mnoge u Hrvatskoj visokom kaznom Gotovini i Markaču, pokazao je tu svoje drugo lice, predstavljajući se kao veliki ljubitelj glazbe.

Stroga audicija

Zbor nastupa nekoliko puta godišnje u predvorju zgrade Haaškoga suda. Osim Orieja, tu pjeva i Christoph Fluge, njemački sudac koji je sada, zajedno s Oriejem, zadužen za proces Ratku Mladiću. Član zbora bio je i donedavni haaški sudac Australac Kevin Parker.

U zboru je pjevao i Nicholas Stewart, koji je zajedno s odvjetnicom Vesnom Alaburić branio generala Petkovića. “Radili su prilično ozbiljno: prijaviti se mogao tko god je htio, ali bi morao proći audiciju. Najozbiljniji je bio Orie, koji desetljećima pjeva po zborovima u Nizozemskoj”, priča Vesna Alaburić. Sjeća se kako je Stewart uzimao dodatne sate pjevanja, baš zato što je Orie postavio vrlo visoku razinu. Koliko ona zna, Hrvati u Haagu baš nisu skloni pjevanju.

Pravo, rat i glazba

U razgovoru za agenciju Sense Orie je rekao kako sa svojim nekadašnjim studentskim zborom uvježbava requiem britanskog skladatelja Benjamina Brittena. “Requiem opisuje ratna stradanja. Mnogo je opera koje za temu imaju rat i zločine”, rekao je nizozemski sudac. Orie je ispričao da je čak jednom držao predavanje o pravnim postupcima u muzičkim djelima, kao što je polaganje zakletve.

U zboru nastupa zajedno s drugim sucima i tužiteljima “Vrlo je dobro ovako upoznavati ljude i shvaćati da smo svi jednaki”, rekao je Orie.

‘Bilo je kao da mačku deru kožu’

- Bila sam na njihovom koncertu prije godinu i pol dana. Pjevali su i jednu našu pjesmu, “Kad si bila mala, Mare”. Zvučalo je kao da mačku deru kožu - prenosi Vesna Alaburić, zagrebačka odvjetnica koja u Haagu brani generala Milivoja Petkovića i dodaje: - Inače dobro uvježban zbor nije pogodio ritam i pjesma je jednostavno zvučala grozno. “Oni su bili svi zadovoljni, uvjereni da su to odlično izveli”, smije se odvjetnica Vesna Alaburić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:59