SUDAČKA ETIKA

Klub sudaca Vukovar novac za svoj rad osigurava donacijama

Četrdesetak sudaca ubire donacije već sedam godina, a prihodi od članarina znatno su manji

VUKOVAR - Četrdesetak sudaca vukovarskog Županijskog, Općinskog i Prekršajnog suda već sedam godina ubire donacije jedinica lokalne uprave i državnih tvrtki, ali i privatnih poduzeća za djelovanje Kluba sudaca Vukovar. Samo je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, koji se financira iz državnog proračuna, Klubu sudaca od njegova osnivanja doznačio oko 155 tisuća kuna.

Izdašni donator je i Vukovarsko-srijemska županija, koja je u posljednje tri godine Klubu donirala više od 17 tisuća kuna, pa i Grad Vukovar, iz čijih je sredstava Klubu u prošle dvije godine doznačeno 15 tisuća kuna. No, Grad Vukovar Klubu bez naknade daje luksuzno uređen poslovni prostor od stotinjak kvadrata.

Brojni donatori

Donator Kluba sudaca Vukovar je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ali i državne tvrtke Croatia osiguranje, HEP, kao i tvrtka Borovo, u većinskom državnom vlasništvu. Klub sudaca financijski pomaže i više privatnih tvrtki poput Vupika, županjske Sladorane, Iločkih podruma ili poduzeća Planum i Volko iz Vukovara.

Grad Ilok nije Klubu sudaca davao izravne novčane donacije, ali je povremeno plaćao njegove račune za reprezentaciju. Među donatorima “u naturi” su i Hrvatske vode, koje su više puta Klubu sudaca bez naknade ustupile svoj brod, na kojem su suci i njihovi gosti, uz prigodne domjenke, ploveći Dunavom razgledali Vukovar i okolicu.

Kako biti nepristran?

Način financiranja Kluba sudaca postavlja opravdano pitanje kako će se neki od sudaca članova Kluba odnositi na sudu pojavi li se kao stranka u postupku netko od donatora Kluba. Na upit Jutarnjeg nije li takav način djelovanja Kluba sudaca svojevrsni sukob interesa i u koliziji sa sudačkom etikom, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković bio je vrlo jasan.

- Uz uvjet da su vaši navodi o financiranju rada udruge Kluba sudaca Vukovar točni, držim da se radi o neprihvatljivom načinu financiranja rada jedne sudačke udruge.

Načelno je neprihvatljivo da se bilo koja udruga sudaca financira donacijama, bilo fizičkih, bilo pravnih osoba, ne samo zbog toga što bi takav način financiranja mogao izazvati probleme u vezi s radom sudaca na pojedinim predmetima nego i stoga što je to dvojbeno u odnosu na Kodeks sudačke etike - smatra Bošnjaković.

Kao suprotan primjer ministar Bošnjaković navodi Udrugu hrvatskih sudaca, koja se, kako je ustvrdio, financira isključivo od članarine, i većina hrvatskih sudaca članovi su, istaknuo je, upravo te udruge. Klub sudaca Vukovar, međutim, znatno veći dio prihoda ostvaruje donacijama, a manji članarinom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:44